Prima pagină » Actualitate » Noua conducere a Camerei Deputaţilor a fost aleasă cu 222 de voturi
Noua conducere a Camerei Deputaţilor a fost aleasă cu 222 de voturi

Noua conducere a Camerei Deputaţilor a fost aleasă cu 222 de voturi

01 sept. 2022, 12:41,
în Actualitate

Noua conducere a Camerei Deputaţilor a fost aleasă joi, 1 septembrie 2022. Astfel, noua componenţă a Biroului permanent, vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii a fost aleasă cu 222 de voturi.

Astfel, s-au înregistrat 222 voturi „pentru”, 13 „contra” şi două abţineri pentru lista propusă de liderii grupurilor parlamentare.

Noua conducere a Camerei Deputaților a fost aleasă joi

Important de precizat este faptul că a fost păstrată configuraţia politică în Biroul permanent, astfel încât Partidul Social Democrat deţine două funcţii de vicepreşedinţi, una de secretar şi una de chestor, Partidul Național Liberal are o funcţie de vicepreşedinte, una de secretar şi una de chestor, Uniunea Salvați România are o funcție de vicepreşedinte şi una de secretar, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România şi Alianța pentru Uniurea Românilor dețin câte o funcţie de chestor, iar minorităţile naţionale o funcţie de secretar.

În acest context, Biroul permanent va fi format din: vicepreşedinţii Vasile-Daniel Suciu (PSD), Ciprian-Constantin Şerban (PSD), Florin Alexe (PNL), Dan Barna (USR), secretarii Alexandra Presură (PSD), Cristian Buican (PNL), Daniel-Codruţ Blaga (USR), Ovidiu Ganţ (minorităţi) şi chestorii Mitică-Marius Mărgărit (PSD), George-Cristian Tuta (PNL), Georgel Badiu (AUR) şi Dénes Seres (UDMR).

Liderii grupurilor parlamentare sunt: Alfred Simonis – PSD, Gabriel Andronache – PNL, Ionuţ Moşteanu – USR, Csoma Botond – UDMR, Antonio Andruşceac – AUR, Varujan Pambuccian – minorităţi.

În altă ordine de idei, regulamentul Camerei Deputaților rămâne cel stabilit în luna iunie.

A doua sesiune ordinară a Camerei Deputaţilor şi Senatului

Astăzi, 1 septembrie 2022, Camera Deputaţilor şi Senatul au fost convocate în sesiune ordinară. Conform Constituţiei, a doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie. În prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii fiecărei camere.

„Sunt obiective foarte importante pe care noi le avem în vedere, pentru că au fost o serie întreagă de reglementări pe care le-am aprobat la nivelul Guvernului şi au fost transmise Parlamentului o serie de ordonanţe de urgenţă care au reprezentat jaloane şi ţinte pentru îndeplinirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Din discuţiile şi agrearea cu reprezentanţii Comisiei, practic, ele se consideră finalizate în momentul în care sunt adoptate şi de către Parlament. Ca atare, obiectivul nostru principal îl reprezintă ca aceste ordonanţe de urgenţă să fie aprobate de Parlament şi să avem certitudinea asigurării coerenţei atragerii banilor din PNRR, precum şi pachetele de legi foarte importante pe care noi le-am asumat în coaliţie, şi anume legile justiţie şi legile educaţiei”, spunea recent premierul României, Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.

Astfel, important de precizat este faptul că la Senat va avea loc o procedură similară, alegerea componenţei Biroului permanent al acestui for legislativ a fost programată de la ora 11.00. Mai apoi, va fi o şedinţă a Biroului permanent nou ales, urmată de o reuniune a Comitetului liderilor grupurilor parlamentare.

Pe urmă va continua plenul Senatului cu dezbaterea şi votul asupra iniţiativelor legislative înscrise pe ordinea de zi. O şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor se va desfăşura după încheierea plenului în cele două Camere.

Aşadar, după ce noua conducere a Camerei Deputaţilor a fost aleasă, deputatul de Albă, Florin Roman, nu mai este vicepreședinte al Camerei Deputaților în următoarea sesiune parlamentară, după ce vacanța s-a terminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`