Prima pagină » Magazin » Noua analize pentru verificarea sănătății gastro-intestinale
Noua analize pentru verificarea sănătății gastro-intestinale

Noua analize pentru verificarea sănătății gastro-intestinale

08 feb. 2024, 15:19,
în Magazin

Există numeroase boli care afectează diferitele segmente ale sistemului gastro-intestinal, poate fi vorba despre afecțiuni inflamatorii, genetice, traumatice, sau neoplazice. Pentru diagnosticarea acestor afecțiuni este nevoie ca medicul să recomande mai multe investigații, care pot fi teste de sânge sau explorări imagistice. În acest articol explicăm care sunt analizele cel mai frecvent recomandate pentru verificarea sănătății gastro-intestinale.

Tractul gastro-intestinal este compus din:

  • cavitatea bucală;
  • faringe;
  • esofag;
  • stomac;
  • intestin subțire;
  • intestin gros;
  • anus.

Anticorpi anti-Helicobacter Pylori IgG

Determinarea anticorpilor anti-Helicobacter Pylori IgG are drept scop identificarea bacteriei Helicobacter Pylori în organism, sau pentru evaluarea eficienței tratamentului, în cazul unei asemenea infecții. Această bacterie poate provoca ulcerul peptic (este o leziune pe mucoasa stomacului, intestinului subțire sau a esogfagului). Specific pacienților infectați cu bacteria Helicobacter Pylori este că aceștia nu prezintă simptome. 

De asemenea, această analiză este recomandată și pacienților cu reflux gastroesofagian, dar și în cazul în care medicul gastroenterolog are suspiciunea unui cancer gastric. Analiza se face printr-o probă de sânge care se poate recolta în orice moment al zilei. Mai multe despre testul cu Anticorpi anti Helicobacter Pylori IgG aici

Hemoleucogramă

Hemoleucograma este o analiză de sânge care oferă informații cu privire la numărul de celule care intră în compoziția sângelui, dar și la cantitatea de hemoglobină care are rolul de a transporta oxigenul la țesuturi. 

Profilul lipidic

Profilul lipidic este o analiză care oferă medicului informații despre colesterol și trigliceride. Este o analiză foarte importantă în diagnosticarea bolilor cardiovasculare, dar și pentru monitorizarea eficienței tratamentului prescris de medicul specialist. 

Determinarea enzimelor hepatice

Enzimele hepatice se găsesc nu numai în ficat, ci și în mușchiul cardiac, pancreas, sau creier. Valorile anormale ale enzimelor hepatice nu sunt un semn de boală hepatică, ci mai degrabă de afecțiuni inflamatorii și infecții. 

Testele de colestază

Acestea sunt teste care evaluează funcționarea căilor biliare (bilirubina, fosfataza alcalină). Literatura medicală face diferența între 

  • bilirubina directă: valorile crescute denotă o afecțiune la nivelul bilei;
  • bilirubina indirectă: valorile crescute pot fi un semn de anemie, sau deficit de enzime.

Pentru a evalua starea de sănătate gastro-intestinală, medicul gastroenterolog poate recomanda pacientului și teste imagistice precum: 

  • ecografia abdominală: este o modalitate de investigație imagistică cu ajutorul căreia se evaluează organele interne în vederea depistării tumorilor sau monitorizării acestora. Cu ajutorul ecografiei, se monitorizează bolile hepatice, biliare, intestinale, pancreatice. Ecografia este prima investigație recomandată de medic în cazul durerilor abdominale, pentru că este cea care ajută la depistarea cauzelor simptomelor.
  • endoscopie: cu ajutorul unui endoscop se pot lua imagini de la nivelul tubului digestiv. Pacientul este anesteziat în timpul investigației, medicul ghidează tubul explorator prin esofag către stomac și primul segment al duodenului. Endoscopia digestivă superioadă evaluează esofagul, stomacul și duodenul. 
  • colonoscopia: se recomandă în cazuri de diaree cronică, prezența sângelui în scaun, alternanța dintre diaree și constipație, durere abdominală recurentă, istoric de cancer de colon în familie. Colonoscopia seamănă cu endoscopia, numai că sensul investigației este invers, se face de la nivelul rectului spre intestin. Endoscopia și colonoscopia sunt analize care pot recolta țesut de la nivelul tubului digestiv, pentru a putea fi analizat în laborator (biopsie). 
  • tomografie computerizată (CT): oferă imagini clare și precise ale structurilor digestive.

Investigațiile gastro-intestinale pot provoca pacientului disconfort, într-un anumit grad. Cu toate acestea, investigațiile sunt recomandate pentru că beneficiile sunt mai mari decât disconfortul temporar provocat pacientului. În plus, unele dintre aceste investigații (endoscopia de exemplu) se pot face cu anestezie, astfel încît disconfortul este micșorat.

Este important de reținut că tratarea afecțiunilor gastro-intestinale se poate face cu succes în urma diagnosticării cu aceste investigații. În cazul afecțiunilor gastro-intestinale prevenția rămâne cel mai eficient tratament.

Sursa foro: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025