Prima pagină » National » Noua afacere extrem de bănoasă în România. Cine s-a îmbogățit cu banii pentru refugiați
Noua afacere extrem de bănoasă în România. Cine s-a îmbogățit cu banii pentru refugiați

Noua afacere extrem de bănoasă în România. Cine s-a îmbogățit cu banii pentru refugiați

17 aug. 2022, 22:39,
în National

O nouă afacere a apărut ope fondul războiului din Ucraina. Astfel, statul a plătit în perioada aprilie-iunie 108 milioane lei pentru cazarea și masa refugiaților din Ucraina.

Din această sumă, 87,3 milioane sunt bani decontați de către persoane fizice care au cazat ucraineni, iar restul, de către persoane juridice, relevă date analizate de Profit.ro.

Cei care încasează bani pentru cazarea ucrainenilor nu trebuie să îi declare la ANAF

Cei care încasează bani pentru cazarea ucrainenilor – până la 2.100 de lei pe lună pentru fiecare persoană – nu trebuie să îi declare la ANAF și nici nu au obligații de plată, aspect care a făcut această activitate extrem de atractivă în detrimentul veniturilor clasice din chirii, unde veniturile sunt mai mici și există obligații fiscale.

Lider în ce privește sumele decontate de persoane fizice este București-Ilfov – cu 18,4 milioane lei, Constanța – cu 10,6 milioane lei, urmate de Suceava – 6,85 milioane lei, Cluj – 5,61 milioane lei și Sibiu – 4,9 milioane lei.Coincidență sau nu, primele 10 județe sunt conduse de lideri ai Partidului Național Liberal, după cum a subliniat Cătălina Porumbel la Ediția Specială.

„Eu cred că este un mecanism foarte suplu prin care, probabil, Ministerul Administrației și Interne sau probabil cei de la servicii sociale care asigură acești bani pot să verifice dacă aceste persoane au existat și, bineînțeles, pentru ce au fost folosiți acești bani.

Apropo de cheltuielile care practic noi le asigurăm după izbucnirea acestui război, pentru că nu numai statul, să știți, și societatea civilă a făcut eforturi impresionante pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina (…)

Nu o văd ca o pe o afacere. Și în condițiile în care vor exista anchete, cu siguranță cei care au solicitat acești bani vor trebui să prezinte cheltuielile decontate”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Decontarea de către persoanele fizice se face prin autoritățile locale

IGSU a transmis pentru Profit.ro că nu centralizează date privind numărul de ucraineni pentru care a plătit. Decontarea de către persoanele fizice se face prin autoritățile locale și nu este clar cât de ferme sunt verificările și nici în ce măsură datele declarate pe proprie răspundere în solicitările pentru plată sunt corelate cu ieșirile din țară ale ucrainenilor sau cu decontările solicitate la alte autorități locale.

„Vă comunicăm faptul că la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu se regăsesc informații cu privire la numărul cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pentru care se decontează cheltuielile cu hrana și cazarea, întrucât acest număr este precizat doar în cererea depusă la autoritățile administrației publice locale de către persoanele fizice care îi găzduiesc pe cetățenii ucrainieni”, a transmis IGSU pentru Profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024