Mulți vor să afle noua afacere cu care se pot îmbogăți rapid antreprenorii! Este vorba despre investiţiile în parcuri fotovoltaice. Energia regenerabilă, în special investiţiile în parcuri fotovoltaice, reprezintă o direcţie strategică pentru viitorul economic şi ecologic al României. Iată de ce investiția în parcuri fotovoltaice este mai profitabilă decât imobiliarele.
Noua afacere cu care se pot îmbogăți rapid antreprenorii!
Investiţiile în parcuri fotovoltaice au devenit mult mai profitabile decât investiţiile imobiliare, având în vedere că recuperarea unei investiţii imobiliare poate dura între 17 şi 22 de ani, iar un parc fotovoltaic permite amortizarea costurilor în doar 6 ani. Din acest motiv, afaceriștii investesc timp și resurse în dezvoltarea unor proiecte bazate pe energie regenerabilă.
,,Investiţiile în parcuri fotovoltaice se remarcă drept cea mai rapidă şi avantajoasă modalitate de generare a veniturilor pasive. Acestea oferă o soluţie eficientă, sigură şi stabilă, depăşind semnificativ avantajele investiţiilor imobiliare tradiţionale. Spre exemplu, în timp ce recuperarea unei investiţii imobiliare poate dura între 17 şi 22 de ani, un parc fotovoltaic permite amortizarea costurilor în doar 6 ani, folosind fonduri proprii, şi chiar în 3,5 ani, atunci când se accesează fonduri europene.”, afirmă Petru Luhan, CEO al EMAS Business Consulting, companie specializată în accesarea fondurilor europene şi proiectare în energie regenerabilă.
Noua afacere care a luat locul imobiliarelor are nenumărate avantaje. Durata totală pentru obţinerea finanţării şi implementarea unui parc fotovoltaic variază între patru şi cinci luni, incluzând evaluarea dosarului de către Ministerul Energiei. Obţinerea avizelor necesare, cum ar fi Avizul Tehnic de Racordare (ATR) şi toate avizele necesare, precum și obținerea Autorizației de Construire pot dura între 4-8 luni. Ulterior, construcţia parcului, testarea terenului, achiziția instalaţiilor, pot fi finalizate în câteva luni, ceea ce permite generarea de venituri aproape imediat după finalizarea proiectului.
Anul acesta au fost făcute investiții majore în energia verde. A fost inaugurată prima centrală fotovoltaică pe apă din România, instalată pe Lacul Grebla, în Caraș-Severin. TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, a pus în funcțiune, în premieră la nivel național, un sistem plutitor de energie fotovoltaică, prin care va produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual.
Cum pot fi accesate fonduri pentru a dezvolta o afacere bazată pe energia regenerabilă
Mulți antreprenori fac investiții uriașe în construirea de parcuri fotovoltaice. Sumele nerambursabile oferite de finanțarea europeană pot ajunge de la 450.000 euro pe proiect până la 20 de milioane de euro pe proiect. Aceste fonduri pot fi utilizate pentru acoperirea unei game largi de cheltuieli, incluzând construcţia structurilor metalice, achiziţia de echipamente tehnologice, licenţe şi alte resurse esenţiale. De exemplu, un parc fotovoltaic amplasat pe un hectar poate genera venituri lunare de 10.000 – 12.000 de euro din vânzarea energiei către reţeaua naţională.
Parcurile fotovoltaice beneficiază de o durată de viaţă de 25-30 de ani, iar costurile de mentenanţă, precum întreţinerea echipamentelor şi tunderea vegetaţiei sunt minime. Panourile sunt garantate pentru 25 de ani, iar alte componente, precum invertoarele şi cablurile, beneficiază de garanţii similare. În plus, tehnologiile moderne permit supervizarea parcurilor fără pază fizică, folosind sisteme de monitorizare video şi soluţii de gestionare energetică, care contribuie la eficientizarea costurilor.
De aceea, investitorii optează pentru o afacere bazată pe energia regenerabilă. Profiturile sunt mari, iar investițiile sunt recuperate într-un timp scurt.