Prima pagină » International » Nou ordin israelian de evacuare în Fâșia Gaza. Operațiunile umanitare au fost oprite
Nou ordin israelian de evacuare în Fâșia Gaza. Operațiunile umanitare au fost oprite

Nou ordin israelian de evacuare în Fâșia Gaza. Operațiunile umanitare au fost oprite

26 aug. 2024, 23:58,
în International

Luni, 26 august, ONU a fost nevoită să își întrerupă operațiunile umanitare în Fâșia Gaza din cauza unui nou ordin israelian de evacuare care a vizat orașul Deir al-Balah, unde se afla centrul de operațiuni al organizației, a anunțat un oficial de rang înalt al ONU, potrivit AFP.

Acest ordin a fost emis chiar în momentul în care ONU se pregătea să lanseze, sâmbătă, o campanie de vaccinare pentru aproximativ 640.000 de copii din Gaza. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că un copil de 10 luni a fost paralizat de poliovirusul de tip 2, marcând primul caz de poliomielită în acest teritoriu în ultimii 25 de ani, conform Reuters.

„Astăzi dimineață, l-am întrebat pe consilierul meu de securitate de la fața locului dacă operațiunile continuă, iar răspunsul a fost „nu, este imposibil”, a declarat acesta, sub protecția anonimatului.

„Motivul este legat de ordinele de evacuare primite ieri, care afectează zona Deir al-Balah, unde am relocat majoritatea personalului și activităților noastre după ce am fost nevoiți să plecăm din Rafah cu câteva luni în urmă. Acum ne aflăm într-o situație în care nu mai putem opera. Deși nu am decis formal să suspendăm operațiunile, practic, nu mai putem funcționa”, a explicat el.

Operațiunile umanitare în Gaza au fost oprite

De la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, în octombrie, ONU a fost nevoită să „întârzie sau să întrerupă” activitățile sale, dar niciodată până în punctul în care să nu mai poată face nimic, a adăugat el. Cu toate acestea, oficialul a subliniat că organizația dorește să reia activitățile cât mai curând posibil.

„Trebuie să găsim soluții. Dacă asta înseamnă să ne oprim pentru 24 sau 48 de ore și apoi să reluăm de la zero, vom face asta, dar nu vom pleca. Trebuie să rămânem acolo pentru a oferi cât mai mult ajutor posibil.”

Negocierile în desfășurare la Cairo pentru obținerea unui armistițiu în Gaza vor continua în zilele următoare, în timp ce părțile încearcă să rezolve anumite probleme specifice, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

O problemă discutată de grupurile de lucru va fi schimbul de ostatici capturați de Hamas cu prizonieri palestinieni, a menționat Kirby. De asemenea, el a subliniat că schimbul de focuri dintre Israel și Hezbollah din weekend nu a influențat discuțiile de la Cairo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *