Prima pagină » Local » Nou-născut transportat la Spitalul „Sf. Maria” din Iași cu intoxicație cu nitriți. Mama a preparat laptele praf cu apă din fântână

Nou-născut transportat la Spitalul „Sf. Maria” din Iași cu intoxicație cu nitriți. Mama a preparat laptele praf cu apă din fântână

25 mai 2023, 02:00,
Cristina Doroftei, în Local

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, medicii au intervenit urgent pentru un caz de intoxicație cu nitriți. Incidentul s-a produs în urma consumului de apă nepotabilă dintr-o fântână, pe care mama a folosit-o pentru a pregăti hrana bebelușului

Primele simptome au fost letargia, iritabilitatea și schimbarea pielii într-o nuanță albăstruie, însă acestea pot degenera, iar copilul poate intra în comă. Mai mult decât atât, se poate vorbi și despre deces, dacă afecțiunea nu este descoperită și tratată la timp. În cazul bebelușului ajuns la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria”, în urma administrării antidotului necesar, evoluția a fost favorabilă.

Medicii au intervenit urgent pentru a stabiliza ritmul cardiac al nou-născutului

poză cu unitatea de primire urgențe de la spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”

Intoxicația s-a produs în urma consumului de apă nepotabilă dintr-o fântână, pe care mama l-a folosit pentru a pregăti laptele praf

Intoxicația cu nitriți se înregistrează în special în mediul rural. Plecând de la premisele învechite ale bătrânilor, cum ar fi faptul că apa de izvor este cea mai curată, mulți părinți folosesc apa nepotabilă de la fântână atât pentru a prepara hrana, cât și pentru a pregăti laptele praf sau ceaiurile pentru sugari. Toxicitatea la nou-născuți este mai mare pentru că aceștia nu au un organism capabil să lupte împotrivă.

„Am avut un caz, săptămâna aceasta, cu un nou-născut, în primele sale 28 de zile, cu o intoxicație cu nitriți. Aceste intoxicații sunt mai frecvente în mediul rural și provin, în majoritatea cazurilor, din apa de la fântână, pe care mamele o folosesc pentru a pregăti laptele praf sau ceaiuri. A fost nevoie să ajungă la noi dintr-un județ din apropriere, unde i s-a administrat antidotul. Copilul a avut o evoluție imediat favorabilă. Încă există, în zona Moldovei, fântâni care probabil nu sunt verificate, iar părinții, în necunoștință de cauză, administrează celor mici această apă”, declară dr. Solange Tamara Roşu, medic şef UPU, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Intoxicație cu nitriți, tratată de urgență de către medicii din Iași

 nou-născut intoxicat cu nitriți

Gravitatea cazului este una destul de mare, iar medicii trag un semnal de alarmă pentru părinții din mediul rural

În cursul intoxicației cu nitriți, tot corpul nou-născutului suferă de lipsa de oxigen. Simptomele sunt multiple, plecând de la letargie și iritabilitate, tulburări digestive acute, iar pielea își schimbă culoarea, luând o tentă albăstruie. Dacă afecțiunea nu este tratată la timp, nou-născutul poate intra în comă, iar ulterior intervine decesul. În cazul în care cel mic primește apă nepotabilă din fântâna pentru o perioadă îndelungată, apare cianoza ce reprezintă imposibilitatea oxigenării creierului. De asemenea, sunt situații, la peste 45 la sută din cazuri, când se instalează convulsii, insuficiență circulatorie, tulburări de ritm cardiac și comă.

Gravitatea cazului este una destul de mare, iar medicii trag un semnal de alarmă pentru părinții din mediul rural. O parte din vină se află și la primării, care anual ar trebui să testeze apa din fântâni. În cazul în care apa nu este potabilă pentru sugari, este necesar să existe plăcuțe care să avertizeze populația.

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, medicii au intervenit urgent, administrându-i bebelușului tratament de specialitate și antidot. Starea nou-născutului diagnosticat cu intoxicație cu nitriți a avut o evoluție imediată și favorabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *