Prima pagină » International » Nou atac al lui Trump către Kamala Harris. Ce îl nemulțumește pe fostul președinte
Nou atac al lui Trump către Kamala Harris. Ce îl nemulțumește pe fostul președinte

Nou atac al lui Trump către Kamala Harris. Ce îl nemulțumește pe fostul președinte

27 aug. 2024, 20:25,
Simona Ciobanu în International

Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a lansat un atac asupra rivalei sale democrate, Kamala Harris, criticând-o în legătură cu retragerea forțelor americane din Afganistan și comemorarea celor 13 militari uciși într-un atentat, la patru ani de la incident, potrivit unui raport AFP citat de News.ro.

Deși Trump l-a criticat frecvent pe Joe Biden pentru retragerea din Kabul din 2021, un episod controversat al mandatului democratului, aceasta este prima dată când o atacă direct pe vicepreședinta Harris pe acest subiect, după ce aceasta și-a anunțat candidatura pentru a-l succeda pe Biden la Casa Albă.

În vârstă de 78 de ani, Trump a reluat atacurile luni, 26 august, în fața sediului Gărzii Naționale din Detroit, unde a descris retragerea din Afganistan ca fiind o „umilire” provocată de Kamala Harris și Joe Biden.

Cum a răspuns Kamala Harris criticilor

Talibanii au preluat controlul Kabulului pe 15 august 2021, după colapsul guvernului afgan, susținut de Statele Unite. La scurt timp, pe 26 august 2021, un atentat sinucigaș pe aeroportul din Kabul a dus la moartea a 13 soldați americani și 170 de afgani, în timp ce mulți alții încercau să părăsească țara.

Trump folosește acest eveniment tragic pentru a-și critica rivala democrată, acuzând-o, prin intermediul echipei sale de campanie, că a avut un rol esențial în această retragere dezastruoasă. El a mai adăugat că Harris ar fi râs când un jurnalist a întrebat-o despre cetățenii americani rămași blocați în Afganistan.

În aprilie 2023, Casa Albă a publicat un raport care recunoaște deficiențele serviciilor de informații în gestionarea retragerii, dar acuză administrația Trump că a pus bazele acestei crize, semnând un acord cu talibanii în februarie 2023, fără a stabili un plan concret pentru implementarea retragerii.

Kamala Harris a răspuns criticilor printr-un comunicat în care a adus un omagiu celor 13 militari decedați, exprimându-și durerea și solidaritatea cu familiile acestora.

Trump, însă, a fost criticat în repetate rânduri pentru declarațiile sale controversate și presupusele comentarii jignitoare la adresa veteranilor. La începutul lunii august, el a afirmat că cea mai înaltă distincție civilă din Statele Unite este „mult mai valoroasă” decât medaliile militare, pe motiv că cei care au primit aceste distincții militare sunt „în stare foarte proastă” sau „decedați”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *