Prima pagină » Actualitate » Nou ajutor de la stat! Acești cetățeni vor fi scutiți de plata chiriei!
Nou ajutor de la stat! Acești cetățeni vor fi scutiți de plata chiriei!

Nou ajutor de la stat! Acești cetățeni vor fi scutiți de plata chiriei!

09 oct. 2024, 11:20, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se acordă un nou ajutor de la stat! Camera Deputaților a adoptat marți, 8 octombrie 2024, un proiect de lege care vizează familiile sau reprezentanții legali care au în îngrijire minori ori adulți cu handicap. Acești cetățeni vor fi scutiți de plata chiriei!

Nou ajutor de la stat!

Potrivit unui proiect de lege adoptat în Parlament marți, 8 octombrie 2024, familiile sau reprezentanţii legali ai persoanelor cu handicap accentuat vor fi scutite de plata chiriei locuinței. Conform actului normativ adoptat, familia sau reprezentantul legal, pe perioada în care are în îngrijire un minor ori un adult cu handicap accentuat, va beneficia de prevederile art.20 alin.(2) lit.b), şi anume de scutirea de la plata chiriei pentru suprafeţele locative cu destinaţie de locuinţe deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale şi care sunt în folosinţa acestor persoane.

De asemenea, persoanele cu handicap grav şi accentuat vor beneficia de servicii de transport interurban gratuit.

„Persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit în condiții simplificate. Guvernul a adoptat un proiect de Hotărâre inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale care modifică și completează Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilități. Astfel, persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de județul în care au fost au fost tipărite biletele de călătorie. Transportatorii vor putea prezenta biletele spre decontare direcției generale de asistență socială și protecția copilului din județul în care se află stația de început a călătoriei, ori, în cazul în care nu există convenție încheiată între operatorul de transport și aceasta, oricărei altă direcții generale de asistență socială și protecția copilului aflată în relație contractuală cu operatorul, situată pe ruta călătoriei.”, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii.

Ce ajutoare vor primi persoanele cu dizabilități

Se vor da noi ajutoare pentru români! Este vorba despre serviciile și stimulentele financiare acordate persoanelor cu dizabilități. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a lansat programul de ajutor pentru persoanele cu nevoi speciale. Autoritățile locale pot accesa fonduri necesare serviciilor sociale, dar pot folosi stimulentele financiare și pentru construirea unor centre pentru persoanele cu dizabilități, precum centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistență și suport.

„România este în plin proces de dezinstituționalizare care presupune incluziunea socială a persoanelor adulte cu dizabilități. În cadrul acestui apel pot fi construite de la zero servicii sociale care să susțină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent. Invit autoritățile locale să scrie proiecte și să acceseze aceste fonduri necesare pentru a avea o societate incluzivă care să asigure o viață mai bună pentru oameni.”, a declarat Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

De asemenea, conform noii legi aprobate de către președintele României, persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații, însoțite de câini ghid. Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care sunt asigurate servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, potrivit noului act normativ.

Cert este că familiile care au în grijă o persoană cu dizabilități vor fi scutite de plata chiriei locuinței. Proiectul de lege a fost adoptat marți, 8 octombrie 2024.

Comentarii
  • Aveau locuri de munca si meserii protejate de stat plus ,scoli speciale pt meserii ,astfel se puteau pregati si munci onest !! Asta inseamna incluziune socila si redarea demnitatii nu pomeni !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`