Norvegia va oferi vaccinul împotriva COVID-19 gratuit cetăţenilor săi, acesta urmând să fie inclus în programul naţional de vaccinare, a anunţat marţi guvernul de la Oslo, potrivit Reuters.
„Dorim ca un număr cât mai mare de oameni posibil să beneficieze de oferta de a primi un vaccin sigur şi eficace. De aceea vaccinarea va fi gratuită”, a explicat într-o declaraţie premierul norvegian, Erna Solberg, scrie Agerpres.
„UE a încheiat până în prezent acorduri cu trei producători de vaccinuri diferiţi şi negociază acorduri cu alţi producători. Norvegia (ţara nemembră a UE, n.red.) este acoperită de aceste acorduri prin acordurile de recomercializare încheiate cu Suedia”, mai precizează declaraţia.
Conform înţelegerii dintre guvernele de la Stockholm şi Oslo, Suedia va achiziţiona mai multe vaccinuri din schema de achiziţie a UE, pe care le va revinde Norvegiei.
Norvegia face parte şi din COVAX, schema globală de distribuţie a vaccinurilor împotriva COVID-19 susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), din care fac parte 171 de ţări, inclusiv China, dar fără SUA şi Rusia.
Obiectivele programului OMS sunt să ofere un acces echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19 deopotrivă pentru statele bogate şi cele sărace, să descurajeze o competiţie între ţări pentru obţinerea unor stocuri proprii cât mai mari de vaccin şi să fie vaccinate cu prioritate categoriile de risc în fiecare ţară.
Iniţiativa COVAX mai este gestionată, împreună cu OMS, de alianţa pentru vaccinuri GAVI şi de Coaliţia pentru Inovaţii de Răspuns Epidemic (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI). Norvegia este un donator atât pentru GAVI, cât şi pentru CEPI, aceasta din urmă având sediul la Oslo.
Raed Arafat explică cum va fi distribuit vaccinul anti-Covid-19: „Este o problemă de siguranță națională“
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, explică cum va fi distribuit vaccinul anti-Covid-19. Raed Arafat a declarat că autoritățile fac pregătiri pentru administrarea și distribuirea viitorului vaccin anti-Covid.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că transportul și livrarea tratamentului reprezintă o provocare pentru cei implicați și că prioritate la vaccin vor avea personalul medical aflat în linia întâi și persoanele vulnerabile. În cazul acestora, prețul vaccinului va fi suportat de stat.
„Va fi o provocare logistică, de transport, de administrare, de organizarea locurilor, de distribuire. Pentru acest lucru va exista o colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării. Depinde cum vor veni dozele. Eu mă îndoiesc că vor veni toate dozele, ele vor veni treptat. Trebuie stabilite exact prioritățile, avem personalul medical, medicii, asistentele, ambulanțierii, și bineînțeles persoanele vulnerabile, cu comorbidități…. Este o problemă de siguranță la nivel național. Și va fi suportat de stat”, a declarat Raed Arafat.
Alexandru Rafila: „Până la sfârşitul anului, două vaccinuri vor fi gata“
Alexandru Rafila, expertul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a vorbit despre vaccinul anti-COVID. Alexandru Rafila spune că patru companii sunt foarte aproape să termine cercetările de laborator iar până la sfârşitul anului, cel puţin două dintre ele vor avea vaccinul gata.
„Sunt mai multe companii care sunt aproape de realizarea vaccinului anti-COVID: Pfizer, Sanofi, Astra-Zeneka, Moderna. Aceste companii sunt în studiul de fază 3, cel mai avansat înainte de se obţine aprobarea.”, spune Alexandru Rafila.