Decizie de ultimă oră în Parlamentul României. Astăzi, 13 aprilie 2022, s-a adoptat proiectul de lege privind norma de hrană a pacienţilor din spitale.
Astfel, în prezent un pacient primește 3 mese pe zi, în valoare de 11 lei. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a transmis cu cât va creşte această normă.
Norma de hrană a pacienţilor din spitale va creşte de la 11 la 22 lei
În urma scandalului iscat s-a decis creşterea normei de hrană pentru pacienţii internaţi în spitalele romaneşti. Astfel, în cadrul programului lansat de coaliția de guvernare ”Sprijin pentru România”, una dintre măsuri prevede creșterea normei de hrană de la 11 la 22 de lei. Astăzi a fost adoptat proiectul în Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
“Am făcut o estimare, o normă de hrană de 20 de lei faţă de 11 lei în momentul de faţă, având în vedere numărul de zile de spitalizare din România, care ar fi posibil în acest, an înseamnă un efort suplimentar de circa 100 de milioane de lei până la sfârşitul acestui an. Pentru cele nouă luni care au rămas din acest an ar fi un efort de 100 de milioane de lei pentru toţi pacienţii care se internează în România, la un nivel de 20 de lei. Sigur că dacă discut de un nivel de 22 de lei este ceva mai mult, dar am vrut să aveţi o idee legată de nivelul de finanţare necesar”, a transmis dr. Alexandru Rafila, ministrul Sanătății, într-o conferinţă de presă avută în urmă cu doar câteva zile.
Ce spunea dr. Beatrice Mahler despre hrana din spitalele din România
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte mâncarea din spitalele din România, în urmă cu câteva săptămâni. Aceasta a publicat un mesaj pe plaforma de socializare Facebook unde susţine că preţul alimentelor s-a majorat, iar unităţile medicale nu vor mai putea asigura trei mese pe zi pacienţilor cu cei 11 lei/zi/pacient.
„Nici măcar nu ne putem imagina la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică bolnavul să își aleagă meniul dintr-o gamă de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărăcăcios în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză. Hrana din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu își poate reveni. Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc”, a transmis medicul Beatrice Mahler.
O altă decizie luată în Parlament: Cresc salariile în agricultură și industria alimentară
De asemenea, tot astăzi, 13 aprilie 2022, coaliția de guvernare a lansat programul ”Sprijin pentru România”, iar o altă măsura cuprinsă în acest program prevede creșterea salariului minim în agricultură și industria alimentară. Astfel, salariul minim în cele două domenii va fi de 3000 de lei.
Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaților, for decizional, cu 269 voturi pentru, 10 împotrivă, 6 abțineri.
În acest context și Marcel Ciolacu a avut o intervenție în ceea ce privește norma de hrană a pacienţilor din spitale.