Pierderea unei singure nopți nedormite crește cu 5% nivelul de beta-amiloid din creier și poate avea efecte catastrofale asupra sănătății, având în vedere că adulții trebuie să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte, ca oganismul lor să funcționeze „ca uns”.
Nopțile nedormite cresc cu 5% nivelul de beta-amiloid din creier, de aceea corpul este privat de odihna necesară și pot apărea probleme din cele mai grave, care afectază atât sănătatea fizică, cât și cea psihică.
Creierul este pus în pericol de nopțile nedormite care cresc cu 5% nivelul de beta-amiloid
Nopțile nedormite au început să fie un lucru din ce în ce mai comun în secolul XXI, când nivelul de stres este din ce în ce mai ridicat, iar insomniile sunt frecvente atât în cazul persoanelor în vârstă, dar și al tinerilor.
Deși ai crede că o noapte nedormită nu poate să îți afecteze prea mult sănătatea, află că o noapte fără somn crește cu 5% nivelul de beta-amiloid, o proteină care se găsește în creier. Persoanele care au probleme cu pierderile de memorie au cu 21% mai mult beta-amiloid în creier decât persoanele în vârstă sănătoase, iar cei care au Alzheimer, au cu 43% mai mult din această substanță.
Somnul este vital pentru a scăpa de acești beta-amiloizi ce pot forma blocaje în creier și în memorie.
Se recomandă, astfel, un somn profund pentru prevenția oricărui risc.
Pe lângă acest aspect, nopțile nedormite pot contribui, în timp, la instalarea depresiei.
Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani, persoanele care au fost diagnosticate cu depresie sau anxietate dormeau mai puțin de șase ore pe noapte. Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn și se află în strânsă legătură cu depresia.
Pe lângă faptul că nopțile nedormite duc la o creștere cu 5% a nivelului de beta-amiloid din creier, persoanele care nu dorm suficient sunt predispuse și bolilor cardiovasculare. Astfel, în urma unei singure nopți nedormite, pacienților cu hipertensiune le crește tensiunea arterială în timpul zilei următoare.
Trucuri pentru un somn odihnitor
Somnul de calitate este esențial pentru sănătate , iar lipsa acestuia duce la apariția mai multor afecțiuni.
Din fericire, calitatea somnului se poate îmbunătăți, atât prin metode simple, ce țin de stil de viață, cât și cu ajutorul suplimentelor alimentare sau tratamentele oferite de medic.
În primul rând, pentru prevenirea nopților nedormite este foarte important să ai o rutină corectă a somnului. Dacă te culci mereu la ore diferite și te trezești ba dimineața, ba la prânz, e posibil să nu te bucuri de cel mai odihnitor somn și să ai mereu o stare de somnolență.
Astfel, încearcă să îți programezi cel puțin 7-8 ore de somn pe noapte, să te culci în jurul aceleași ore și să găsești o oră de trezire potrivită activităților tale.
Un al doilea pas pentru o îmbunătățire semnificativă a somnului este să lași telefonul deoparte. Timpul pe care îl petreci pe telefon, tabletă sau laptop înainte de culcare poate să afecteze în mod negativ calitatea somnului. Toate acestea device-uri emit lumină albastră, ce poate afecta producția de melatonină în corp. Malotonina, zis și hormonul somnului, este implicată în mai multe procese ce țin de odihnă, de la inițierea somnului și până la reglarea ceasului intern al orgaismului.
Dat fiind faptul că nopțile nedormite cresc cu 5% nivelul de beta-amiloid din creier, se recomandă renunțarea la cafea și formarea unei rutine de culcare și trezire, pentru a menține o minte sănătoasă.