Prima pagină » Local » Noile tulpini de coronavirus sunt mai contagioase și dau forme mai grave ale bolii! Tineri și familii ocupă paturile din spitalele suport COVID-19. Medicii ieșeni spun că evoluția cazurilor este mai imprevizibilă ca niciodată
Noile tulpini de coronavirus sunt mai contagioase și dau forme mai grave ale bolii! Tineri și familii ocupă paturile din spitalele suport COVID-19. Medicii ieșeni spun că evoluția cazurilor este mai imprevizibilă ca niciodată

Noile tulpini de coronavirus sunt mai contagioase și dau forme mai grave ale bolii! Tineri și familii ocupă paturile din spitalele suport COVID-19. Medicii ieșeni spun că evoluția cazurilor este mai imprevizibilă ca niciodată

26 mart. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Valul al treilea de pandemie COVID-19, mai cumplit decât celelalte. Noile tulpini de coronavirus sunt suspectate de către medicii ieșeni nu doar că sunt mai contagioase, ci și că dau forme mult mai grave ale bolii. Ajunși la spital după ce au fost foarte afectați de infecție, evoluția pacienților nu este una favorabilă

Odată cu valul al treilea de pandemie COVID-19, noile schimbări au făcut ca infectarea cu coronavirus să fie mai imprevizibilă ca niciodată. Medicii infecționiști ieșeni sunt convinși că noile tulpini fac ravagii în rândul populației. Pacienții care sunt internați la spital în ultimele săptămâni au mai multă nevoie de Terapie Intensivă decât cei internați în urmă cu aproximativ trei luni în urmă. Se discută despre faptul că tulpinile noi ale SARS-CoV-2 nu doar că sunt mai contagioase, dar aduc în spitalele suport COVID-19 mult mai multe cazuri grave. De asemenea, nu doar cei vârstnici sau cu anumite comorbidități fac forme grave ale bolii, ci și persoanele tinere, aparent sănătoase.

„Fiecare val este caracterizat altfel. La acest val trei al pandemiei COVID-19, vârsta scade la cei cu forme severe ale bolii, cazuri care desaturează rapid. La început erau asimptomatici, apoi au apărut forme medii cu o evoluție bună, iar acum sunt forme medii cu o evoluție imprevizibilă. Sunt mai mulți tineri, cu vârste cuprinse între 30-50 de ani, care ajung cu forme severe de boală”, spune dr. Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Soț și soție, internați în spital din cauza infecției cu coronavirus. Pacienți tineri și familii din Iași, afectați grav de boală

Nu există vreun sector COVID-19 al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași în care să nu fie internată și o familie. Toate cazurile din spital sunt grave și medicii se așteaptă la modificări ale stării pacienților de la o clipă la alta. Soț și soție stau împreună în spital și se luptă pentru viețile lor, îngrijorați unul pentru celălalt. Medicii ieșeni au explicat faptul că deși pacienții ajung inițial cu un nivel al saturației relativ bun, de 93-94 la sută, scade foarte repede și din acest motiv tot mai multe cazuri au nevoie de suport de oxigen.

„Avem în fiecare pavilion cel puțin doi sau trei pacienți grav bolnavi. Sunt convinsă de faptul că circulă și alte tulpini ale virusului în comunitate. Sunt și familii, șoț și soție, unul în secție de Terapie Intensivă, altul în sector COVID-19. Este cel puțin câte o familie la fiecare pavilion, cu excepția celui care este destinat exclusiv femeilor. Am avut pacienți tineri, apți de muncă, de la 21 la 50 de ani, care au fost afectați foarte mult de acestă boală”, adaugă medicul ieșean.

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași va putea avea în viitor propriul laborator pentru secvențierea noilor tulpini

Mutațiile tulpinii mamă SARS-CoV-2 din ultimele luni au arătat cât de important este ca probele să fie analizate într-un laborator care se ocupă de secvențierea ARN-ului viral. În acest sens, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase din Iași doresc să demareze un proiect prin care să obțină fonduri care să fie utilizate în construirea și dotarea unui laborator pentru genotipare a tulpinii. Medicii spun că este foarte posibil ca mult mai multe tulpini noi să circule în rândul pacienților, însă doar astfel de analize ar putea aduce dovada concretă.

„Pacienții se prezintă tardiv, formele de boală sunt medii spre severe și severe. Din acest motiv, cei mai mulți au nevoie de internare în Terapie Intensivă și se pune o presiune foarte mare asupra locurilor din secțiile COVID-19 și compartimentele de Terapie Intensivă. Sunt pacienți cu vârste cuprinse între 35 și 80 de ani. În secțiile de Terapie Intensivă, în acest moment nu avem internați bolnavi sub vârsta de 40 de ani. Am avut pacienți care au stat mai mult de trei săptămâni în spital, fiind vorba despre cei care au fost în Terapie Intensivă.

Din cauza mutațiilor tulpinii, răspândirea virusului este mult rapidă, este mult mai contagios și apar forme severe. Cred că sunt multe tipuri de tulpini care circulă în acest moment în comunitate. Recomandarea mea este ca, obligatoriu, cât mai multă lume să se vaccineze, este singura armă care ne ajută în lupta cu acest virus. De asemenea, trebuie să se respecte măsurile de prevenție”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Județul Iași, pe locul 7 pe țară ca număr de cazuri noi de coronavirus. 657 de pacienți au decedat pe patul de spital

Ieri, 25 martie 2021, pe teritoriul județului Iasi au fost confirmate 241 de cazuri noi de infecții cu coronavirus. În perioada 24-25 martie au fost efectuate 1.395 de teste, au fost externate 22 de persoane, iar trei bolnavi au decedat în secțiile de Terapie Intensivă. De la debutul pandemiei și până ieri au fost confirmate pozitiv cu coronavirus 37.424 de persoane și au decedat 657. În spitalele suport COVID-19 din Iași, ieri erau ocupate 370 de paturi. Dintre acestea, 51 erau paturi ATI astfel: 9 paturi ocupate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 6 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 paturi la Spitalul Municipal Pașcani, 5 paturi la Spitalul de Recuperare, 7 paturi ATI la Spitalul C.F. Iași și 18 paturi la Spitalul de Neurochirurgie.

Totodată, autoritățile au raportat un singur pat ATI liber în Spitalul de Neurochirurgie. Între timp, în sectoarele COVID-19 din spitale mai erau libere 179 de paturi: 21 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 20 de paturi ATI la Spitalul de Recuperare, 53 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 19 paturi la Spitalul Militar și 66 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, erau ocupate două paturi ATI, iar alți 4 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în stația unității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`