Noi substanțe psihoactive apar pe piața din Iași. Acestea imită drogurile de mare risc și sunt prelucrate în „laboratoare clandestine”. Specialiștii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) transmit că etnobotanicele sunt foarte periculoase și creează dependență
În acest sens, specialiștii din cadrul CPECA Iași organizează programe de prevenire a consumului de droguri, la nivelul județului, în mediul preșcolar, gimnazial, liceal și universitar. Acestea se axează pe categorii de vârstă și vizează dezvoltarea cognitivă a tinerilor și a capacității de a face față presiunii cauzate de anturaj.
Noile substanțe psihoactive de pe piața din Iași, prelucrate în „laboratoare clandestine”
Marius Manea, comisar de poliție, șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași, declară faptul că, în continuare, pe primul loc în ceea ce privește consumul de droguri la nivel județean este canabisul. Îngrijorătoare este creșterea consumului de etnobotanice. Noile substanțe psihoactive de pe piața din Iași sunt droguri create în laboratoare, folosind substanțe toxice în locul așa-ziselor ingrediente naturale.
„În județul Iași, pe primul loc la consumul de droguri este canabisul. Cele mai multe cazuri la CPECA sunt pentru consum de canabis. Cele mai consumate droguri din România sunt noile substanțe psihoactive, canabisul și cocaina. În principiu, în ultimii ani, avem aproximativ același număr de cazuri, cu diferențe foarte mici, nesemnificative numeric, problema principală ar fi existența consumului de heroină”, declară Marius Manea, comisar de poliție, șef al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.
Supradozele pot provoca hipertermie, convulsii și moarte. Aceste produse se comercializează, în special, sub formă de țigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri.
În ceea ce privește situația consumului de stupefiante în rândul elevilor, la nivelul județului, există 64 de cazuri, transmite Marius Manea. Dintre acestea, 37 de persoane au fost preluate în cursul anului 2024, iar 8 sunt minori ce s-au adresat centrului în primele 9 luni. Restul cazurilor reprezintă persoane ce revin pentru consiliere încă din 2023.
„Situația consumului de stupefiante în rândul elevilor din Iași este dată de numărul beneficiarilor CPECA Iași. În total, avem 64 de beneficiari în acest an. În 2024, în primele 9 luni, au fost preluate 37 de cazuri, dintre care 8 sunt minori. Restul până la 64 sunt persoane cu care lucrăm din 2023 și până în prezent. Aceștia beneficiază de servicii gratuite și confidențiale de evaluare și consiliere medicală, psihologică și socială în vederea renunțării la consumul de droguri și reintegrării în societate”, transmite Marius Manea.
În acest sens, este bine de știut faptul că minorii pot beneficia de 3 ședințe de informare gratuite și confidențiale. Ulterior, pentru evaluare este necesar să se prezinte alături de părinți.
„Activitățile pe care le desfășurăm sunt alcătuite pe categorii de vârstă. Astfel, preșcolarilor le vorbim despre reguli și un stil de viață sănătos. La clasele I-IV, discutăm despre capacitatea de a face față presiunii grupului, capacitatea de a spune «nu», îi încurajăm să discute cu adulții. La gimnaziu și liceu, vorbim despre efectele drogurilor, comportamentul asertiv, cum să refuze să consume droguri”, adaugă șeful CPECA Iași.
Mai mult, CPECA Iași derulează programe de prevenire și asistență pentru a stopa fenomenul. Printre acestea se numără proiectul național de prevenire a consumului de droguri „Necenzurat”, campania „Împreună suntem responsabili”, ce vizează informarea operatorilor economici privind comercializarea produselor din tutun, alcool și energizante. De asemenea, campania „Consumul de droguri ne privește pe toți”, proiectul național de prevenire indicată „Safe Space”, adresat consumatorilor și persoanelor vulnerabile, precum și proiectul „Deschide-ți mintea, nu fi închis”. În cadrul celui din urmă participă persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Iași, care discută despre cauzele determinante în ceea ce privește consumul și traficul de droguri, ce au consecințe deosebit de grave asupra pierderii libertății.
Cele mai vizibile semne și simptome ale consumului de droguri
Consumul de droguri poate avea efecte variate asupra sănătății și bunăstării individului, iar consecințele pot fi atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Printre cele mai vizibile semne și simptome se numără cele fizice, cum ar fi intoxicație aparentă, pleoape căzute, ochi roșii, pupile dilatate sau contractate, ten palid, insomnie sau somn la ore neobișnuite, îmbolnăviri dese, pe fondul scăderii rezistenței organismului la infecții, schimbarea vocii, tuse slabă, dureri la nivelul toracelui, creșterea bruscă a apetitului sau modificarea acestuia, pierderi în greutate sau pierderea inexplicabilă a poftei de mâncare.
Ușor de observat sunt și schimbările de comportament. Astfel, un consumator poate avea pachete mici din aluminiu, un miros specific de marijuana în cameră, impregnat în haine, esențe parfumate sau deodorante pentru încăperi, picături pentru ochi, țigări rulate sau pe jumătate scuturate și mărunțite, foiță de țigări, prafuri, granule, comprimate, tablete, substanțe sau resturi vegetale.
În ceea ce privește principalele motive care stau la baza acestui fenomen, specialiștii din cadrul CPECA Iași clasează anturajul pe primul loc, urmat de curiozitate și dezorganizarea în cadrul familiei. Astfel, aceștia transmit că este necesar ca părinții să cunoască foarte bine comportamentul copilului și personalitatea sa pentru a face afirmații despre unele schimbări intervenite ce ar putea ridica un semn de întrebare cu privire la origine. De asemenea, CPECA Iași dezvoltă colaborările din sistemul integrat pentru implementarea obiectivelor din cadrul Planului Local de Acțiune în Domeniul Drogurilor, perioada 2022-2026, de la nivelul județului Iași.
Noile substanțe psihoactive de pe piața din Iași imită drogurile de mare risc. Cei care au nevoie de ajutor se pot adresa specialiștilor din cadrul CPECA pentru programe individuale, axate pe propriile nevoi.