Antreprenorii din Iași susțin că noile modificări fiscale, anunțate în 2025, vor afecta mediul de afaceri. Aceștia susțin că guvernanții își bat joc de cei care își plătesc la timp taxele și impozitele. Noile măsuri prevăd creșteri de taxe și impozite
Mediul de afaceri din Iași este nemulțumit de noile măsuri fiscale anunțate în 2025. Astfel, vor crește taxele și impozitele, iar presiunea va fi și mai mare asupra mediului de afaceri.
„Noi am pregătit un comunicat, față de promisiunile Guvernului. Vor fi mai multe taxe și impozite de plătit, bineînțeles! Dacă reluăm istoria, când a candidat Geoană la președinție, promitea că mărește impozitul pe dividende la 10%. Eu i-am promis că nu-l voi vota dacă face asta. Acum, și Ciolacu îi calcă pe urme. Mai mult nu pot să vă spun, decât că situația e gravă. Oamenii de afaceri au discutat cu Ciolacu, dar efectiv totul se face în ticăloșie. Opinia mea personală este că vor plânge în pumni la prezidențiale. Deci, să așteptăm 20 ianuarie 2025, să se instaureze Trump, și poate pleacă această turmă de neaveniți. Ciolacu a zis că-și tatuează mâna nu știu cu ce, dar ar trebui să-și taie mâna. Noi vorbim cu oameni serioși, nu cu golani. Ce pretenții putem avea dacă unul una spune și alta face. Urmează, probabil, să se răstoarne toate calculele lor și vor ajunge la lada de gunoi a istoriei”, susține Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est.
Noile măsuri financiare, anunțate în 2025, sperie antreprenorii din Iași
Antreprenorii vor resimți noi schimbări fiscale începând cu 1 ianuarie 2025. Printre noile modificări se numără creșterea impozitului pe dividende. Impozitul pe dividende va crește de la 8%, la 10%, conform modificărilor aduse Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Noua cotă de impozitare se aplică dividendului brut plătit unei persoane juridice române, iar plata se va efectua până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare plății dividendului. Se reduce plafonul pentru microîntreprinderi. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, plafonul va scădea de la 500.000 de euro, la 250.000 de euro. Cursul de schimb utilizat pentru calcularea echivalentului în euro va fi cel valabil la închiderea exercițiului financiar precedent. Noi taxe și impozite au fost aprobate și în 2023.
Suprataxarea întreprinderilor mici și mijlocii, din 2025
Sunt eliminate și facilitățile fiscale din IT, industrie alimentară.
„Creșterea taxării și impozitării este un atac asupra antreprenoriatului românesc și întreprinderilor mici și mijlocii. Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi și creșterea impozitului pe dividende vor avea efecte catastrofale pentru antreprenorii români, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, ducând, cel mai probabil, la falimente în lanț și la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă. În loc de a reduce drastic cheltuielile publice, Guvernul apelează din nou la soluția taxării suplimentare a celor care au dus și până acum greul susținerii financiare, prin taxe și impozite, a unui aparat administrativ supradimensionat și ineficient, atât la nivel central, cât și la nivel local”, mai spun reprezentanții Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est.
CNIPMMR: „Noile prevederi înseamnă închiderea afacerilor sau reducerea personalului”
Potrivit comunicatului emis de Consiliul IMM-urilor,
„măsurile de reducere a pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro din 2025 și la 100.000 euro din 2026, precum și creșterea impozitului pe dividende de la 8%, la 10% sunt propuse a fi luate cu doar 3 zile înainte de implementare, în profund dispreț pentru prevederile legale legate de predictibilitatea și stabilitatea mediului de afaceri. Efectul acestor măsuri este cu atât mai devastator, cu cât nu lasă timp efectiv de calcule, modificări ale prețurilor, optimizare a costurilor și schimbări de strategii pentru antreprenori. Pentru mulți dintre aceștia, noile prevederi înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât închiderea afacerilor sau reducerea personalului, un cadou otrăvit de sărbători. Amintim că sectorul întreprinderilor mici și mijlocii din România angajează peste jumătate din forța de muncă din România. Precizăm că aceste măsuri nu au fost niciodată discutate cu mediul de afaceri și nu a fost realizat niciun studiu de impact cu privire la efectele acestora pe termen mediu și lung. Este inacceptabil faptul că, în repetate rânduri, Guvernul a asigurat cetățenii și mediul de afaceri că nu va introduce creșteri de taxe și impozite, promisiuni care acum se dovedesc a fi neadevărate. Această lipsă de onestitate afectează grav întreaga relație dintre autorități și mediul de afaceri. Înțelegem nevoia de a reduce drastic deficitul bugetar, dar măsurile guvernamentale ar trebui să se concentreze, în principal, pe măsuri de reducere a cheltuielilor publice, nu pe impunerea unei poveri fiscale suplimentare pe cei care au dus și până acum greul creșterii economiei românești”, mai spun reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
Noile măsuri fiscale nu au fost discutate suficient cu mediul de afaceri
Aceștia concluzionează prin faptul că mediul de afaceri va fi afectat de noile măsuri fiscale.
„Orice măsură de creștere a impozitării mediului de afaceri trebuie să vină în contrapartidă cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Prin urmare, solicităm imperativ Guvernului să elimine din proiectul de Ordonanță de Urgență toate masurile care au impact asupra mediului de afaceri, inclusiv reducerea pragului la microîntreprinderi, creșterea impozitului pe dividende și eliminarea facilităților fiscale din anumite domenii. Acestea trebuie discutate și agreate mai întâi cu mediul de afaceri și implementate doar în urma unor studii de impact, care să permită antreprenorilor să-și ajusteze afacerile corespunzător, pentru beneficiul economiei românești”, încheie aceștia.
Mediul de afaceri era deja bulversat de alte măsuri adoptate în ultimii doi ani. Noile măsuri fiscale, anunțate în 2025, sperie antreprenorii din Iași.
O sa va luam si cenusa din soba !
Dividendele sunt venitul patronului.
Daci salariatul plateste 16% impozit pe venit, iar patronul plateste 8% impozit pe venit. Pai de ce?
Pai patronul iti plateste si cei 16% din venit, ca pe tine te doare doar netul, pe patron il doare brutul tau plus impozitul pe venit al lui. Vezi-ti de drum!
Vrajeala asta n-o mai cred nici necalificatii!
Salariul brut ad integrum este al angajatului! Si netul, si impozitul, si CASS-ul! Patronul are doar obligatia de a vira la buget impozitul si CASS-ul. Atat! Nu sunt banii lui. Sunt acea parte din banii angajatului care revine statului.
Se pare ca nu ai inteles!
Nu conteza ca platesti tu taxele la brutul tau, patronjl trebuie sa iti aaigure brutul plus cei 8% impozit pe profitul lui care iti sta tie in gat!
Pe de-o parte, ai si tu dreptate, la patroni de carton care fac afaceri cu statul, ar trebui impozitati ca atare, dar pentru cei care isi sfarma creierii pentru consultanta in UE si aduc bani in tara, nu
prea sunt drepte aceste masuri…Dar na, trebuie sa aplicam aceeasi masura pentru toti…
Tu nu ai inteles. Salariul brut este salariul angajatului! In intregime! Salariatul vede doar netul deoarece, prin lege, statul a desemnat angajatorul sa sa vireze la buget impozitul si contributiile angajatului. Se numeste stopaj la sursa, sau retinere la sursa, si este o tehnica fiscala standard. Nerespectarea retinerii la sursa de catre patron se pedepseste penal, fapta fiind asimilata furtului.
Daca patronul nu este in stare sa plateasca salariul (brut) al angajatului, atunci sa inchida afacerea. Ori afacerea este proasta, ori patronul este prost. Placa cu „eu dau de munca la oameni” sa si-o agate in buda. Patronache angajeaza de nevoie, nu din altruism. Ori nu poate acoperi singur intregul volum de munca, ori nu stie, ori amandoua.
pai este sau nu este cota unica? daca este, atunci ori toti 16%, ori toti 8%. fara privilegii de orice fel.