Prima pagină » National » Noile directive UE pentru România! Toți crescătorii de animale sunt vizați
Noile directive UE pentru România! Toți crescătorii de animale sunt vizați

Noile directive UE pentru România! Toți crescătorii de animale sunt vizați

07 aug. 2024, 07:30, 1 ,
în National

Au intrat în vigoare noile directive UE pentru România! Este vorba despre directiva privind emisiile industriale și de creștere a animalelor și se va aplica în special fermelor. Toți crescătorii de animale sunt vizați.

Noile directive UE pentru România!

Regulamentul european intrat recent în vigoare va reduce emisiile provenite de la mari instalații industriale și ferme de porci și păsări. Se estimează că, până în 2050, implementarea noii directive va reduce emisiile principalilor poluanți atmosferici. Mai mult, este prima lege a UE privind mediul care recunoaște dreptul cetățenilor de a cere despăgubiri pentru daunele aduse sănătății lor din cauza poluării ilegale.

Vor fi introduse sancțiuni mai severe și mai multe drepturi pentru autoritățile competente, inclusiv posibilitatea de a suspenda activitatea instalațiilor neconforme. Acoperirea fermelor intensive de porci și păsări va fi mărită, iar acest fapt va fi esențial pentru reducerea poluării cu azot. Aceste ferme vor fi supuse unui regim de autorizare mai ușor, care să permită o înregistrare simplă.

Legi mai stricte împotriva poluării

Un nou Centru de Inovare pentru Transformarea Industrială și Emisii (INCITE), gestionat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, va colecta informații despre soluții inovatoare de prevenire și control al poluării și tehnologii transformatoare. Noul regulament privind portalul emisiilor industriale (IEPR), care a intrat în vigoare la 22 mai 2024, va facilita accesul la datele de mediu. Acesta va permite cetățenilor să vizualizeze autorizațiile eliberate în UE și activitățile poluante din apropierea lor.

Statele membre au la dispoziție 22 de luni pentru a transpune directiva revizuită în legislația națională. Comisia Europeană va adopta legislație secundară (acte de punere în aplicare și acte delegate) pentru a completa legea și a facilita aplicarea acesteia. Raportarea datelor către noul portal de emisii industriale va începe în 2028. Directiva privind emisiile industriale și de creștere a animalelor stabilește norme de mediu pentru aproximativ 75.000 de instalații industriale mari și ferme de animale din UE, care trebuie să respecte condițiile de emisii.

O altă lege europeană care vizeează combaterea poluării se referă la clădirile verzi și energia verde. Începând cu anul 2030, noile construcții trebuie să fie concepute ca fiind ecologice, respectiv eficiente din punct de vedere energetic și conectate la surse de căldură curată. Statele membre UE sunt solicitate să integreze în planurile lor naționale de renovare o strategie pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili din sistemele de încălzire până în 2040. De asemenea, începând cu anul 2025, montarea de panouri solare pe acoperișuri trebuie să devină obligatorie. Uniunea Europeană a luat o decizie în ceea ce privește clădirile din fiecare stat membru. Măsura, care se va aplica și în România, prevede obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Prin urmare, se discută apariția clădirilor ecologice în România. Există diverse cerințe aplicabile clădirilor „verzi”, incluzând:

Eficiență energetică: Clădirile trebuie să îndeplinească anumite standarde de eficiență energetică pentru a reduce amprenta lor de carbon.

Conservarea apei: Sistemele de reducere a consumului de apă trebuie să fie integrate în clădiri.

Managementul deșeurilor: Programele de reducere a cantităților de deșeuri trebuie să fie implementate în timpul procesului de construcție, iar clădirea trebuie să fie echipată cu sisteme de colectare selectivă după finalizare.

Calitatea aerului: Clădirile trebuie să dispună de sisteme eficiente de ventilare, iar utilizarea materialelor toxice în construcție este interzisă.

Sustenabilitatea locației construite: Clădirea trebuie să aibă un impact minim asupra mediului înconjurător.

Ignorarea cerințelor referitoare la clădirile ecologice poate avea consecințe legale, inclusiv amenzi, întârzieri în procesul de aprobare a proiectului și posibila răspundere pentru deteriorarea mediului.

Comentarii
  • reducerea „poluarii” cu azot a fost motivul principal al rascoalei fermierilor din olanda
    –azotul este principalul gaz din atmosfera terestra–
    UE prin directiva privind emisiile industriale și de creștere a animalelor va vrea mai infometati decit pe vremea lui Ceausescu a.i. de nevoie sa mincati insectele WEF
    cladirile verzi – un alt vis umed al WEF – au grija mai mult de „natura” decit de ocupanti
    in viziunea WEF / UE, voi oamenii sunteti problema in dorinta elitelor de a avea o planeta curata doar pentru ei 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025