Prima pagină » Local » Noi transplanturi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi – VIDEO
Noi transplanturi la Spitalul Clinic de Urgenţă

Noi transplanturi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi – VIDEO

15 feb. 2021, 17:44,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Veşti bune de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iaşi. În ultimele 2 zile au fost doi donatori consecutivi, realizându-se un adevărat maraton de transplanturi. Astfel, de la o femeie în vârstă de 37 de ani, s-a prelevat ficatul, rinichii şi corneele care au rămas la Iaşi, şi de la un tânăr de 21 ani, ficatul şi rinichii.

Dr. Raluca Neagu Movilă, şefa Centrului Regional de Transplant din Iaşi, a menţionat astăzi, 15 februarie 2021, faptul că într-o singură lună au fost înregistrate trei transplanturi.

„A fost un maraton, în două zile au fost 2 donatori consecutivi, femeie 37 ani, prelevat ficat, rinichi, cornee care au rămas la Iaşi, s-au transplantat la Iaşi la Spitalul Sf. Spiridon şi Spitalul Parhon, tânăr 21 ani, ficatul trimis la Bucureşti şi rinichii au rămas la Iaşi, la Spitalul Parhon. Trei transplanturi într-o lună, nu ai de unde să ştii niciodată câţi donatori vei avea. Este o luptă contracronometru”, a transmis dr. Raluca Neagu Movilă, şefa Centrului Regional de Transplant din Iaşi.

Două femei de peste 70 ani au primit transplant de cornee

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, a precizat că este o adevărată bucurie pentru echipa ieşeana că s-au realizat aceste transplanturi. Evoluţia pacienților care au primit ficat sau cornee este una favorabilă.

„S-a realizat atât transplant hepatic, cât şi cornean de la donatorul aflat în moarte cerebrală. Ficatul a fost primit de un pacient de 62 ani, pacient din judeţul Galaţi, care era primul pe lista de aşteptare din Iaşi. Este o bucurie pentru echipa de transplant din Iaşi. Evoluţia pacientului este favorabilă. Corneele au fost primite de două pacienţi de peste 70 de ani, din Moldova. Una din femeie este la primul transplant, a doua este la al doilea transplant. Speram că amândouă să-şi potă recapăta vederea”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoesu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *