Au fost anunțate noi taxe și reguli pentru fumători, dar și pentru producătorii de țigări! Comisia Europeană a stabilit standarde și reguli privind ţigările electronice, inclusiv limite cu privire la conţinutul de nicotină şi etichete care să explice că acestea nu ar trebui să fie utilizate de non-fumători. Conform actualei directive, majoritatea acestor produse nu pot fi taxate la fel ca produsele tradiţionale din tutun. Prin noua taxă sunt vizați cei care folosesc țigări electronice.
Noi taxe pentru fumători!
Pe 9 decembrie 2024, 16 state membre UE au cerut Comisiei Europene să includă noile produse precum ţigările electronice (dispozitivele de vapat), care nu sunt incluse în actuala legislaţie, în directiva privind taxarea produselor din tutun. În absenţa unei reglementări europene privind dispozitivele de vapat, fiecare ţară aplică reguli diferite cu privire la accize.
Producătorii trebuie să se înregistreze înainte de a-şi putea comercializa produsele. Dispozitivele de vapat de unică folosinţă au intrat în atenţia parlamentarilor din unele state membre UE pe fondul îngrijorărilor privind efectele asupra mediului şi sănătăţii.
Regulile privind folosirea țigărilor electronice diferă de la ţară la ţară. În Franţa, tinerii până la 18 ani nu pot cumpăra dispozitive de vapat, iar utilizarea lor este interzisă în anumite locuri publice, inclusiv în universităţi şi mijloacele de transport în comun.
În schimb, Italia a eliminat interdicţia utilizării ţigărilor electrice în public, dar folosirea lor în apropierea şcolilor este în continuare interzisă. Noile taxe care vor fi impuse producătorilor de țigări electronice vor duce la scumpirea acestora și va afecta și bugetul fumătorilor.
Lege strictă pentru tinerii care fumează
Conform unui amendament adoptat se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. Potrivit unui alt amendament, introducerea pe piaţă a pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ. Noua lege introduce sancţiuni uriașe de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.
Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităţilor de învăţământ.
O lege recentă îi vizează pe fumătorii care stau la bloc. Dacă o persoană este surprinsă fumând în spațiile comune ale blocului, aceasta poate primi o amendă de până la 500 lei. În cazul în care există o firmă în bloc care permite fumatul în spațiile pe care le deține (birouri, magazine sau sedi care aparțin firmei) și încalcă reglementările, amenda poate fi mult mai mare, variind între 5.000 și 15.000 lei pentru prima abatere. În cazul unor abateri repetate, sancțiunea poate ajunge până la suspendarea activității respective.
Legea din România interzice fumatul în spații publice închise, inclusiv în blocuri, pe holuri, în lifturi și în alte spații comune. În cazul persoanelor care stau la bloc, fumatul este permis doar în locuri speciale amenajate în exteriorul clădirii. Acestea trebuie să fie bine delimitate, marcate și să nu afecteze vecinii sau locatarii blocului.
Un nou proiect legislativ vizează taxarea produselor din tutun. Dispozitivele de vapat de unică folosinţă au intrat în atenţia parlamentarilor din unele state membre UE, precum Franța, Germania, Belgia, Bulgaria, Spania, Portugalia, Danemarca, Finlanda, Croația, Cehia.