Prima pagină » International » Noi taxe intră în vigoare sâmbătă, 5 aprilie. Ce se va schimba
Noi taxe intră în vigoare sâmbătă, 5 aprilie. Ce se va schimba

Noi taxe intră în vigoare sâmbătă, 5 aprilie. Ce se va schimba

05 apr. 2025, 20:00,
Redacția BZI în International

Noi taxe intră în vigoare sâmbătă, 5 aprilie 2025. O mare parte din produsele pe care Statele Unite le importă din restul lumii sunt vizate de taxe vamale suplimentare de 10 % stabilite de Donald Trump. Acest prag universal de 10%, de la care anumite produse sunt scutite, se adaugă taxelor vamale care existau anterior.

De pe lista lui Donald Trump fac excepție și numite bunuri: petrolul, gazul, cuprul, aurul, argintul, platina, paladiul, lemnul, semiconductorii, produsele farmaceutice şi mineralele care nu se găsesc pe teritoriul american.

Pe 5 aprilie au intrat în vigoare noile taxe, următoarele se aplică începând cu 9 aprilie

Importurile de oţel, aluminiu şi automobile nu sunt supuse acestei noi suprataxări. Însă acestea sunt deja supuse unei taxe vamale de 25%.

Canada şi Mexic, care sunt supuse unui regim diferit, plătesc deja un nou preț în războiul comercial inițiat de președintele american Donald Trump.

De la 9 aprilie, factura va fi mult mai mare pentru ţările care exportă mai mult în Statele Unite decât importă din SUA.

Un total de +54% pentru China (vizată în mai multe etape). +20% pentru Uniunea Europeană (UE), +46% pentru Vietnam și +24% pentru Japonia.

80 de țări sunt vizate de noile taxe impuse de Donald Trump

Aceasta va reprezenta aproximativ 80 de țări şi teritorii, inclusiv cele 27 de ţări din blocul european, potrivit unui document oficial publicat vineri de guvernul american.

Lista celor mai puternic impozitate a fost scurtată: nu mai include insulele franceze Saint-Pierre-et-Miquelon – pe care Casa Albă le prezentase ca fiind vizate de taxe vamale de +50% – sau teritoriile australiene Heard şi McDonald Islands, din regiunea subantarctică, care găzduiesc doar colonii de pinguini.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la faptul că pe listă se regăsesc în continuare cele mai sărace ţări din lume.

Organizaţia internaţională a subliniat că ţările cel mai puţin dezvoltate şi statele insulare mici în curs de dezvoltare sunt responsabile pentru doar 1,6% şi, respectiv, 0,4% din deficitul comercial al SUA.

Aceste ţări, a observat ea, „nu vor contribui la reechilibrarea deficitului comercial şi nici nu vor genera venituri semnificative”.

Anunţul făcut miercuri de Donald Trump, justificat de „urgenţa naţională” de a reduce deficitul american, a provocat o undă de şoc în economia mondială.

Barierele vamale promise vor fi la fel de ridicate, potrivit economiştilor, precum erau în anii 1930 în Statele Unite, o epocă în care fluxurile erau eminamente mai slabe şi ţările mai puţin dependente de producţia altora.

În faţa represaliilor anunţate de Beijing (+34% la produsele americane începând cu 10 aprilie) şi a temerilor privind o spirală negativă pentru economia mondială, pieţele financiare s-au prăbuşit, potrivit Agerpres.

Donald Trump nu renunță la ideile implementate, chiar dacă bursa americană a scăzut

În decurs de două zile, capitalizarea bursieră americană a scăzut cu peste 6.000 de miliarde de dolari, conform indicelui Dow Jones US Total Stock Market.

„Nu-mi voi schimba niciodată politica. Este un moment bun pentru a fi bogat, mai bogat ca niciodată”, s-a lăudat vineri preşedintele american pe platforma sa Truth Social.

De asemenea, el l-a îndemnat pe preşedintele Rezervei Federale (Fed) să reducă ratele dobânzilor, apreciind că este momentul „perfect” datorită progreselor înregistrate de anumite preţuri (petrol, ouă) de la revenirea sa la putere în ianuarie.

Preşedintele instituţiei monetare a schiţat un tablou destul de sumbru al perspectivelor economiei americane, cu tarifele: potenţial mai multă inflaţie, mai puţină creştere şi mai mult şomaj.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Traficul de tichete pentru Rabla, în floare și în 2025. Ce poți să faci, de fapt
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`