Prima pagină » National » Noi taxe din 2025. Locuitorii vor plăti o taxă suplimentară de 200 de lei pe an
Noi taxe din 2025. Locuitorii vor plăti o taxă suplimentară de 200 de lei pe an

Noi taxe din 2025. Locuitorii vor plăti o taxă suplimentară de 200 de lei pe an

10 oct. 2024, 14:26,
în National

Un nou val de scumpiri va avea loc pe piața imobiliară la începutul anului 2025. Chiriile vor fi mai mari cu 40%.

De asemenea, proprietarii de autoturisme hibride, dacă până acum au fost scutiți de impozit cu 95%, din anul 2025 vor plăti mai mult. Scutirea va fi doar de 50%.

Locuitorii vor plăti o taxă suplimentară de 200 de lei pe an

Începând cu 2025 locuitorii din Constanța vor avea de plătit o nouă taxă de 200 pentru ocuparea domeniului public al autoturismului și 500 de lei pentru rezervarea unui loc de parcare rezidențial.

Scumpirile nu se opresc aici! Pe domeniul public mașinile parcate vor fi taxate.

Proiectul taxe și impozite renunță momentan la taxa ocazională de ocupare a domeniului public, în cuantum de 5 lei pe zi sau 25 de lei pe lună pentru autoturismele deținute de persoane fizice, care nu sunt înmatriculate pe raza municipiului până când va deveni funcțional ADI Transort.

Noua taxă pentru proprietarii de mașini

Prin urmare, de la 1 ianuarie 2025, taxa datorată de persoanele fizice cu domiciliul în municipiul Constanța, care au în proprietate sau în utilizare autovehicule înregistrate fiscal în evidența Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța în cuantum de 200 lei/an/autovehicul, va fi în vigoare și trebuie achitată integral până la data de 31 martie, inclusiv.

În continuare, de la această taxă sunt exceptați, cei care staționează pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța și care achită taxa de rezervare loc parcare sau abonamentul anual pentru zona 2 stabilită prin Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța, după caz.

Prețuri mari la facturi îi așteaptă pe români și în anul 2025

Prețurile la gaze vor fi cu până la 0,5% mai mari până la data de 31 martie 2025, iar după 1 aprilie 2025, creșterile ar putea ajunge până la 26%. Aceste ajustări se vor transpune în costuri mai ridicate pentru consumatori, influențând facturile la gaze pe termen lung.

,,Evoluţiile bursiere arată tendinţe de creştere a preţului la gaze, care se vor transpune în creşteri de preţ la consumatorul final, care va achita faţă de preţul plătit acum cu până la 0,5% preţuri mai mari până la data de 31 martie 2025 şi cu până la 26% mai mari după 1 aprilie 2025.”, arată Asociaţia Energia Inteligentă.

De anul viitor, taxele la salubrizare se vor scumpi. Sumele vor fi diferite, de la un județ la altul. De exemplu, în Constanța, un proiect al Consiliului Local vizează creșterea cu 150% a taxei de gunoi, de la cea mai mică valoare din țară. Astfel, constănțenii ar putea plăti 20 de lei lunar pentru colectarea gunoiului începând cu 1 ianuarie 2025, față de 8 lei, cât plătesc acum.

În prezent, prețul plătit de români pentru colectarea gunoiului menajer variază între 8 lei lunar (Constanța și Sectorul 3 din Capitală) și 38 de lei (Iași). Alte municipii în care taxele pe gunoi depășesc suma de 30 de lei sunt Oradea și Buzău. Alte orașe care au anunțat scumpiri ale taxei de gunoi pentru 2025 sunt Pitești și Drobeta Turnu Severin, unde se va plăti cu un leu mai mult la factura de salubrizare, de la 1 ianuarie 2025.

De la anul, românii vor plăti mai mult pentru facturile la energie și salubritate. În toată țara, taxa pe gunoi va crește, iar sumele vor fi diferite de la un județ la altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`