Prima pagină » National » Noi sancțiuni pentru șoferii care circulă pe autostradă. Rămân fără permis dacă fac asta
Noi sancțiuni pentru șoferii care circulă pe autostradă. Rămân fără permis dacă fac asta

Noi sancțiuni pentru șoferii care circulă pe autostradă. Rămân fără permis dacă fac asta

20 aug. 2024, 13:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Au fost introduse noi sancțiuni pentru șoferii care circulă pe autostradă. Dacă până acum conducătorii auto primeau doar avertisment, noua lege din Codul Rutier îi lasă fără dreptul de a șofa. Iată că șoferii rămân fără permis dacă fac asta.

Noi sancțiuni pentru șoferii care circulă pe autostradă

Codul Rutier din România a suferit modificări importante în acest an. Ultima schimbare legislativă se referă la sancțiunile aplicate pentru conducerea pe banda de urgență a autostrăzilor și drumurilor expres.

Până acum politiștii puteau sancționa șoferii care conduceau pe banda de urgență prin aplicarea unui avertisment, fie prin amendă, în funcție de gravitatea abaterii rutiere. Conform noii legi din Codul Rutier, șoferii vor fi sancționați de acum cu amendă contravențională și reținerea permisului. Amenda poate fi cuprinsă între 1.485 și 3.300 de lei.

Șoferii care circulă pe autostradă pe banda de urgență nu mai pot fi sancționați doar cu amendă. Permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 90 de zile. Noile sancțiuni severe au scopul de a responsabiliza conducătorii auto atunci când circulă pe drumurile publice.

Pedepse mari pentru conducătorii auto agresivi la volan

Unii șoferi au un comportament agresiv în trafic și îi deranjează pe ceilalți participanți. Gesturile violente ale celor care nu își țin nervii în frâu la volan se sancționează cu amenzi drastice, conform Codului Rutier.

,,Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic.”, se precizează în lege.

Cea mai mare amendă care se poate aplica celui care înjură, jignește sau arată gesturi obscene, se ridică la 3.300 ce lei.

De asemenea, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă să fie sancționați. Se dă amendă de 3300 de lei pentru cei care nu respectă regula și nu curăță mașina înainte de a pleca la drum. Dacă geamurile sau parbrizul sunt acoperite cu noroi, chiar și parțial, șoferul se expune riscului de a primi o amendă între 6 și 8 puncte, echivalentă cu o sancțiune de până la 1.320 de lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.

O altă lege din Codul Rutier vizează acordarea amenzilor pe baza filmărilor înregistrate cu un radar mobil sau de o cameră omologată de monitorizare a traficului. Conform reprezentanților Inspectoratului General de Poliție, în baza acestor imagini pot fi constatate doar 6 abateri. Mai exact, șoferii vor fi sancționați dacă: au depășit viteza maximă legală, au depășit coloana de vehicule oprite la semafor sau la trecerea cu calea ferată, nu au respectat regulile privind circulația pe benzi, nu au respectat culoarea semaforului, nu au respectat regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată, au avut un comportament agresiv în trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`