Preşedintele american Joe Biden participă la o reuniune virtuală cu ceilalţi lideri G7 şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care vor discuta noi măsuri împotriva Moscovei, informează BBC.
Casa Albă a precizat că liderii vor discuta despre noi sancţiuni după cele impuse de occident ca urmare a invaziei declanşate la 24 februarie.
Washingtonul a menţionat că liderii vor vorbi despre situaţia războiului din Ucraina şi impactul global al ofensivei Rusiei, dar şi despre cum se pot dicta alte sancţiuni pentru ca războiul să aibă un preţ dur pentru Putin.
Putin anunță deja victoria și urează ucrainenilor „un viitor paşnic şi drept”
Preşedintele rus Vladimir Putin este sigur că armata sa va duce Rusia spre câștig, în contextul războiului ruso-ucrainean. Acesta a dat asigurări că, „la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, transmite AFP.
„Astăzi, militarii noştri, la fel ca strămoşii lor, se bat cot la cot pentru eliberarea ţării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, a susţinut Putin.
Este nevoie să conservăm şi să transmitem(…) adevărul despre faptele războiului, valorile spirituale comune şi tradiţiile de prietenie şi frăţie ”, a spus liderul de la Kremlin.
În intervenţia sa, Putin şi-a înmulţit referirile nu doar la militari, ci şi la civilii din „frontul interior”, „care au zdrobit nazismul cu preţul nenumăratelor sacrificii”.
Putin a urat tuturor ucrainenilor un viitor pașnic și drept
„ Din nefericire, astăzi, nazismul ridică din nou capul”, a apreciat preşedintele rus, într-un pasaj destinat ucrainenilor.
„Datoria noastră sacră este de a-i împiedica pe moştenitorii ideologici ai celor care au fost învinşi” în ceea ce Moscova numeşte „Marele Război patriotic” „să-şi ia revanşa ”, a mai spus Putin, care le-a urat „tuturor locuitorilor Ucrainei un viitor paşnic şi drept ”.
Vladimir Putin ar putea declara război Ucrainei pe 9 mai
Vladimir Putin ar putea declara în mod oficial război Ucrainei pe 9 mai, avertizau o parte dintre specialiști. Alţii spuneau că data de 9 mai ar însemna încetarea conflictului. După mai bine de două luni, războiul merge departe de cum a preconizat Rusia inițial. 9 mai i-ar putea oferi lui Putin ocazia de a declara o „victorie” simbolică asupra Ucrainei — o mare demonstrație de extaz patriotic menită să-și susțină publicul manipulat și obosit de sancțiuni.
Data marchează ziua în care Germania nazistă s-a predat forțelor sovietice (a doua zi după capitularea în fața aliaților occidentali, motiv pentru care Marea Britanie, SUA și aliații lor comemorează victoria pe 8 mai).
Moscova a colaborat inițial cu Berlinul nazist pentru a împărți Europa de Est între cele două regimuri totalitare. Dar după ce parteneriatul s-a încheiat cu invazia germană a URSS în 1941, contribuția umană sovietică la înfrângerea Germaniei — susținută de transporturi enorme de ajutor alimentar și echipament militar din Marea Britanie, SUA și Canada — a fost critică.
URSS a pierdut zeci de milioane de soldați și civili în cursul celui de-al Doilea Război Mondial — mulți dintre aceștia în republicile sovietice de atunci, Ucraina și Belarus. Flori proaspete sunt încă așezate pe mormântul lui Stalin din Piața Roșie — unde are loc parada victoriei din 9 mai.