Noi restricții în Barcelona: Patru milioane de oameni trebuie să stea acasă. Vineri, autoritățile din Catalonia au cerut unor patru milioane de oameni din provincie să nu părăsească locuința. Acestora li s-a recomandat să stea acasă și să fie responsabili, pentru ca numărul de infectări cu noul coronavirus să nu crească mai mult decât a făcut-o deja.
Restricțiile nu sunt obligatorii, au doar titlu de recomandabil
Apelul de a nu părăsi locuința nu este obligatoriu, dar este cea mai dură măsură din regiune de când Spania a relaxat măsurile luna trecută. De asemenea, adunările care depășesc 10 persoane sunt interzise. Există recomandarea ca locuitorii din Barcelona, suburbiile acesteia și regiunile Segria şi Noguera, să cumpere online și să părăsească locuința doar în cazul în care sunt nevoiți să meargă la serviciu sau realizează alte activități esențiale.
”Recomandăm ca oamenii să nu circule dacă nu este absolut necesar”, a subliniat ministrul Sănătăţii din Catalonia, Alba Verges, într-o conferinţă de presă, afirmând că majoritatea infecţiilor au provenit din reuniunile de familie sau între prieteni.
”Este foarte important să respectăm acum aceste măsuri, este cea mai bună cale să evităm o carantină. Nimeni nu vrea o consemnare totală la domiciliu”, a completat Verges.
Muzeele vor rămâne deschise în Barcelona. Noi restricții în Barcelona: Patru milioane de oameni trebuie să stea acasă
Unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa, Barcelona a limitat evenimentele culturale și sportive, iar muzeele vor rămâne deschise. În privința restaurantelor și barurilor, acestea vor rămâne deschise, dar vor funcționa la jumătate din capacitatea normală în situația spațiilor interioare și cu 2 metri între mese în cazul teraselor.
Cele mai mari creșteri de cazuri de infectări din Spania s-au înregistrat în Catalonia și provincia Aragon
Spania a raportat joi cea mai mare creștere zilnică a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus din ultimele două luni. Astfel, au fost raportate 580 de infectări noi. Statul spaniol a ieșit din restricțiile naționale pe 21 iulie, chiar dacă se află printre cele mai afectate țări în ceea ce privește pandemia de coronavirus cu peste 28.000 de decese provocate de COVID-19. De la acea dată, au apărut 170 de focare de infectări, ceea ce a forțat autoritățile regionale să impună restricții locale.
Cu toate acestea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile publice închise, în majoritatea zonelor din țară, inclusiv în Catalonia. În capitala Spaniei, Madrid, măștile sunt regăsite peste tot, chiar dacă nu sunt obligatorii, iar oamenii păstrează distanța socială.
Situația României în contextul coronavirusului
Până astăzi, 17 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 35.802 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.598 au fost externate, dintre care 22.312 de pacienți vindecați și 2.286 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.
Totodată, până în prezent, 823 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. Până astăzi, 1.988 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 16.07.2020 (10:00) – 17.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 17 decese ( 11 bărbați și 6 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Botoșani, Buzău, Galați, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Vrancea, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 7 decese la categoria de vârstă 60-69 ani și 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani.16 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.