Tinerii din Iași care vor să devină fermieri trebuie să prezinte o diplomă de absolvire a minimum 8 clase sau un document justificativ pentru ultima formă de învățământ absolvită. Această regulă este o nouă condiție de eligibilitate pentru tinerii care au până în 40 de ani și vor să obțină fonduri europene de la AFIR, în valoare de 70.000 de euro/proiect. Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul instituției
Noi reguli pentru tinerii din Iași care vor să obțină fondurile europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Ministerul Agriculturii a publicat, în consultare publică, Ghidul solicitantului DR 30 Sprijin instalare tineri fermieri. Spre deosebire de anul trecut, cuantumul ajutorului este mai mare, și anume de 70.000 de euro/proiect. Tinerii agricultori care doresc să obțină acești bani trebuie să prezinte diploma de minim 8 clase și un act prin care să demonstreze că au competențe profesionale în domeniul agriculturii.
Astfel, ieșenii trebuie să prezinte o diplomă de absolvire a minimum 8 clase sau un document justificativ pentru ultima formă de învățământ absolvită. Prin document justificativ se înţelege orice document legal valabil, inclusiv adeverinţă de absolvire sau supliment descriptiv al certificatelor de formare profesională autorizate de ANC care cuprinde această informaţie.
Pentru a îndeplini condiţia de eligibilitate privind formarea profesională sunt acceptate certificate de formare profesională/calificare/instruire, sub numărul minim de 360 de ore, respectiv 80 de ore, eliberate atât de formatori recunoscuţi de ANC, cât şi de formatori nerecunoscuţi de ANC, certificate de calificare eliberate de ANCA, respectiv DAJ, precum şi certificate de competențe profesionale. În cazul certificatelor de competențe profesionale, acolo unde nu se poate stabili nivelul de calificare, în cadrul procesului de evaluare se vor solicita clarificări Autorității Naționale pentru Calificări (ANC).
Este obligatorie diploma de absolvire a minimum 8 clase pentru tinerii fermieri din Iași
Această condiție de eligibilitate ajută tinerii din Iași să obțină fondurile europene de care au nevoie pentru dezvoltarea unei afaceri în mediul rural. Tânărul fermier trebuie să deţină, la momentul depunerii cererii de finanțare la AFIR, sau să îşi ia angajamentul de a dobândi competenţe şi calificări profesionale în domeniul agricol în raport cu tipul de activitate agricolă pe care urmează să o desfăşoare: zootehnic sau vegetal.
Astfel, solicitantul care înfiinţează o fermă zootehnică trebuie să urmeze un curs de instruire în domeniul zootehnic, iar cel care înfiinţează o exploataţie vegetală trebuie să deţină competenţe specifice domeniului vegetal, în timp ce solicitanţii care deţin exploataţii mixte pot deţine orice competenţă în domeniul agricol, până la solicitarea celei de-a doua tranșe de plată, pentru a-i permite acestuia să se conformeze condițiilor referitoare la dobândirea competențelor profesionale specificate în programul de dezvoltare rurală.
Tinerii care vor fonduri europene trebuie să aibă experiență practică în domeniul agricol
Solicitanţii care dețin experiență practică în activitatea agricolă desfăşurată pe teritoriul României şi figurează în REVISAL trebuie să atașeze documente doveditoare emise de angajator din care să reiasă că au ocupat un post în domeniul agricol, într-o exploatație cu profil agricol, pe o perioadă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani (experiența practică de 12 luni poate fi și cumulativă, desfășurată în cadrul mai multor exploatații cu profil agricol), astfel încât să certifice experiența practică în activitatea agricolă.
Conţinutul documentelor doveditoare se va verifica de către experții AFIR prin consultarea REVISAL. Solicitanţii care dețin experiență practică în activitatea agricolă desfăşurată în afara graniţelor ţării trebuie să ataşeze documente din care să reiasă că au ocupat un post în domeniul agricol, într-o exploatație cu profil agricol, pe o perioadă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani (experiența practică de 12 luni poate fi și cumulativă, desfășurată în cadrul mai multor exploatații cu profil agricol).
Până în 40 de ani împliniți la momentul depunerii cererii de finanțare
Aceste documente oficiale trebuie să fie însoţite de traducere legalizată care să facă dovada raporturilor de muncă de tipul: contract individual de muncă/certificat de angajare ori o dovadă privind desfăşurarea unei activităţi independente/raport de muncă sau alt document eliberat de angajator, în conformitate cu actele în vigoare ale acelui stat. În cazul solicitanţilor care nu se regăsesc în REVISAL, precum şi a celor care nu pot prezenta documentele doveditoare pentru experienţă practică în domeniul agricol în afara graniţelor ţării, se poate prezenta un certificat de recunoaştere a competențelor, emis de ANC, pe baza experienței dobândite.
De asemenea, tinerii din Iași care vor să obțină cei 70.000 de euro/proiect trebuie să aibă vârsta de până la 40 de ani, inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani), la momentul depunerii cererii de finanțare, să se stabilească pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și să dețină controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole. Ghidul solicitantului pentru măsura destinată instalării tinerilor fermieri se află în consultare publică, iar cei interesați pot trimite opinii Ministerului Agriculturii. De asemenea, pot trimite propuneri şi observaţii la adresele de e-mail pndr@madr.ro și relatii.publice@afir.info. După această perioadă va fi lansată și sesiunea de depunere a proiectelor.
Pe de altă parte, este obligatorie diploma de absolvire a minimum 8 clase pentru tinerii care vor să obțină fondurile europene de la AFIR.