Prima pagină » International » Noi reguli pentru șoferi. Ce se întâmplă cu permisele auto
Noi reguli pentru șoferi. Ce se întâmplă cu permisele auto

Noi reguli pentru șoferi. Ce se întâmplă cu permisele auto

11 iun. 2024, 09:00,
în International

S-au dat noi reguli pentru șoferii din Spania, cu scopul de a reduce accidentele auto. Sunt vizați conducătorii cu vârsta de peste 65 de ani. Iată ce se întâmplă cu permisele auto.

Noi reguli pentru șoferi

Direcția Generală pentru Trafic din Spania (DGT) a redus termenul de reînnoire a permisului de conducere de la 10 la 5 ani. În Spania, aproximativ 9,6 milioane de oameni sunt în vârstă de peste 65 de ani, ceea ce reprezintă 20% din populația țării.

Una dintre aceste provocări este legată de siguranța în trafic. Recent, numărul accidentelor rutiere în care sunt implicați șoferi cu vârsta peste 65 de ani a înregistrat o creștere semnificativă. De aceea, s-au impus următoarele măsuri:

– reducerea perioadei de reînnoire a permisului de conducere de la 10 la 5 ani;

– reducerea perioadei de reînnoire a permisului de conducere de la 10 la 3 ani (șoferii de camioane sau autobuze).

Pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, va fi necesar să-și reînnoiască permisul la intervale de cinci ani. Direcția Generală pentru Trafic din Spania are în plan chiar posibilitatea implementării unei măsuri de retragere completă a permisului pentru persoanele de peste 65 de ani.

Un specialist care se ocupă de cercetarea accidentelor în numele companiilor de asigurări cere obligativitatea verificărilor aptitudinilor de conducere la persoanele de peste 65 de ani. Deocamdată aceste verificări sunt opționale, însă se dorește  să fie puse în vigoare în toate statele europene.

„Nu se referă la retragerea permisului de conducere. Dimpotrivă: este menită să ajute oamenii să-și mențină mobilitatea, să-i ajute să continue să conducă cât mai mult timp posibil, oferindu-le în același timp informații despre cum să șofeze bine și să nu se pună în pericol pe ei înșiși sau pe alții.”, explică specialistul.

Legi mai dure pentru posesorii auto

Numeroase țări se confruntă cu o problemă majoră și anume cum să îmbine siguranța rutieră cu libertatea și drepturile șoferilor în vârstă. Dacă în unele state europene se impune testarea obligatorie a șoferilor în vârstă, în alte țări nu se aplică verificarea periodică a seniorilor șoferi.

Cei care susțin introducerea testării obligatorii a șoferilor în vârstă argumentează că aceasta ar ajuta la identificarea șoferilor care nu mai sunt în măsură să conducă în siguranță. Iar astfel, s-ar preveni mai multe accidente mortale. Testarea periodică ar oferi o evaluare mai precisă a capacităților cognitive și fizice ale șoferilor în vârstă, iar în cazul unor probleme de sănătate, se poate retrage permisul de conducere.

Deși statistica indică faptul că șoferii în vârstă sunt implicați într-un număr mai mic de accidente în comparație cu șoferii mai tineri, proporția accidentelor grave cauzate de aceștia este semnificativ mai mare. Rămâne de văzut dacă se va introduce la nivel european o testare suplimentară pentru șoferii în vârstă. Multe țări din UE doresc să impună testarea șoferilor în vârstă pentru a menține siguranța rutieră. Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025 și va fi valabilă pentru toți șoferii din statele membre UE.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Paște sau Paști, care e forma corectă, de fapt? Varianta acceptată de Academia Română
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Construcția-minune din România. Un triumf al ingineriei, cu tragedii și povești bizare
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
ȘOC! Aaron Boupendza a murit după ce a fost aruncat de la etajul 11 de fratele său?
Playtech.ro
Economiseşti sau nu dacă faci cumpărături de la ATAC, Metro sau Selgros? Secretul preţurilor mici
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
redactia.ro
Zodiile binecuvântate în Joia Mare. Sunt sub protecție divină
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 aprilie 2025
16 aprilie 2025