Prima pagină » Actualitate » Noi reguli pentru românii care au copii minori. Ce trebuie să știe toți părinții

Noi reguli pentru românii care au copii minori. Ce trebuie să știe toți părinții

09 apr. 2024, 09:45,
în Actualitate

Au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care au copii minori. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din România recomandă tuturor părinților și tuturor celor care călătoresc cu minori să fie bine informați cu privire la cerințele specifice ale fiecărei țări în parte și să se asigure că toate documentele necesare sunt în regulă înainte de călătorie. Iată ce trebuie să știe toți părinții.

Noi reguli pentru românii care au copii minori

Atunci când vine vorba de trecerea frontierei, minorii care călătoresc cu ambii părinți au nevoie doar de un pașaport sau o carte de identitate.

În cazul în care este însoțit doar de unul dintre părinți, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară și o declarație autentificată a celuilalt părinte, care să confirme acordul acestuia cu privire la călătoria minorului în străinătate. Dacă minorul este însoțit de o altă persoană (bunica sau fratele), este necesară și declarația autentificată a ambilor părinți, care să ateste consimțământul lor cu privire la călătoria minorului.

Însoțitorii români ai minorilor nu vor mai fi obligați să prezinte în format fizic cazierul judiciar, care va fi consultat electronic de polițistul de frontieră. Minorii trebuie să fie însoțiți de un adult atunci când călătoresc în spațiul Schengen. De asemenea, este esențial ca aceștia să dețină documentele necesare, inclusiv pașaportul și, dacă este cazul, alte documente relevante pentru călătoria lor.

Din 31 martie 2024, românii care călătoresc în țările din Spațiul Schengen nu mai sunt supuși controlului documentelor la trecerea frontierei. Cu toate acestea, există anumite aspecte de luat în considerare în cazul minorilor.

Ce se întâmplă de anul acesta cu alocațiile copiilor

În România, circa 3,6 milioane de copii și tineri beneficiază de alocaţie de stat în 2024. Alocatia pentru copii poate fi plătită în două moduri principale în România: prin poştă sau prin transfer bancar pe cardul bancar al beneficiarului. În România, alocațiile au crescut din ianuarie 2024 cu 13,8%.

Alocațiile din februarie 2024 pentru copii vor crește astfel:

– de la 631 de lei la 719 lei pe lună pentru copiii de până la doi ani

– de la 631 de lei la 719 lei pe lună pentru copiii de până la 18 ani care suferă de handicap

– de la 256 de lei la 292 de lei pe lună pentru copiii din intervalul de vârstă 2-18 ani și pentru cei care urmează cursuri liceale sau profesionale.

Guvernul promite mai mulți bani și pentru bursele sociale în 2024. În anul scolar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei.

Tot în acest an se majorează și indemnizația pentru creșterea copilului. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`