Prima pagină » Local » Noi reguli de circulație la ieșirea din oraș! Primăria Iași va amenaja stații de autobuz spre Valea Lupului

Noi reguli de circulație la ieșirea din oraș! Primăria Iași va amenaja stații de autobuz spre Valea Lupului

06 mart. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Proiectul celor nouă stații de autobuz pentru transportul public în comun, între Antibiotice și Popas Păcurari, demarat în anul 2020, este aproape finalizat. Planul include și trei noi treceri pentru pietoni. Din numărul total, cinci stații sunt amenajate de către Servicii Publice Iași. Primăria comunei Valea Lupului a finalizat lucrările pentru celelalte patru stații

Iașul va avea nouă noi stații de autobuz și trei treceri pentru pietoni în cel mai scurt timp. În prezent, cinci din cele nouă stații sunt finalizate. În luna octombrie 2020 au demarat lucrările, după ce proiectul care prevedea noi stații de autobuz și treceri pentru pietoni a primit avizul de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri. Servicii Publice Iași este responsabilă de cele trei treceri pentru pietoni și de cinci dintre cele nouă noi stații. Temperaturile scăzute de afară și zăpada au îngreunat lucrările echipei de la Servicii Publice. Valoarea contractului pentru executarea lucrărilor a fost de aproximativ 810.000 de lei. Trecerile pentru pietoni vor fi amenajate în zona Antibiotice, str. Lacului – str. Bisericii și strada 1 Decembrie – Daewoo.

„Lucrările au fost împărțite. Servicii Publice s-a ocupat de executarea lucrărilor pentru trecerile pentru pietoni și stațiile de autobuz. Până în prezent am finalizat o stație de autobuz și o trecere pentru pietoni care urmează să fie marcată. Suntem în termen și vom relua lucrările”, a declarat Laurențiu Ivan, directorul Servicii Publice Iași.

Primăria Valea Lupului a finalizat lucrările

Până la sfârșitul anului 2020, cele patru stații de autobuz redirecționate Primăriei Valea Lupului au fost finalizate. Urmează ca Primăria să achiziționeze din bugetul local mobilierul pentru cele patru stații. Prețul estimat este de 40.000 de lei. Stațiile finalizate se află peste drum de Antibiotice Iași, pe strada 1 Decembrie, la Popas Păcurari și în fața Centrului Rombat Iași. Pe traseul Antibiotice – Popas Păcurari circulă autobuzele 20, 30b și 43 C.

„Noi am finalizat lucrările, urmează doar să achiziționăm mobilierul. Lucrările s-au desfășurat într-un timp mai scurt deoarece nu am avut piedici, cabluri, țevi subterane cum a întâmpinat echipa de la Servicii Publice. Din buget se prevede și achiziționarea mobilierului pentru cele patru stații! Am primit oferte de 7 mii și 15 mii de lei pentru mobilier. La trecerea pentru pietoni de la Antibiotice avem mai mult de lucru, deoarece este o zonă mai periculoasă și necesită mai multă atenție”, a declarat Florin Liviu Dulgheru, primarul comunei Valea Lupului.

Investiția a fost estimată la aproximativ 210.000 euro

Valoarea totală a proiectului realizat de municipalitatea ieșeană a fost estimată la 1.006.840 de lei, cu TVA. Trecerile pentru pietoni vor fi prevăzute cu indicatoare rutiere care vor fi amplasate pe console. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a avizat amplasarea unor treceri pentru pietoni pe Drumul Național 28, înspre intrarea în municipiul Iași. Cu câteva săptămâni înainte de avizarea celor trei treceri pentru pietoni, au fost avizate și stațiile de autobuz.

„Consolele rutiere vor fi prevăzute cu iluminat stradal pentru a asigura o vizibilitate corespunzătoare a trecerii pentru pietoni și pe timpul nopții. Trecerile petru pietoni se vor amenaja astfel încât pietonii să fie permanent cu fața către trafic. În vederea atenționării participanților la trafic de apropierea unei treceri pentru pietoni se vor aplica benzi rezonatoare din marcaje transversale, cu grosimi diferite pentru a spori efectul rezonator”, se arată în decizia luată de Primăria Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *