Noi reguli cu privire la fumat și vapat, respectiv vânzarea produselor/dispozitivelor cu tutun și înlocuitori au apărut în Legea nr. 64/2024, publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii martie și care a intrat recent în vigoare.
De acum, în România se pot vinde pentru uz oral pouch-uri având conținut de nicotină de maxim 20 mg/pliculeț, altfel amenda este de la 75.000 lei la 100.000 lei.
Interdicție la fumat în școli: elevii nu mai au voie să fumeze, să vapeze sau să dețină produse cu nicotină în școli
În unitățile de învățământ elevilor le este interzis fumatul (clasic sau vapat), deținerea de produse cu nicotină, deținerea de dispozitive pentru tutun sau înlocuitori de tutun. Sancțiunile sunt prevăzute în ROFUIP – regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Dispozitivele și produsele cu tutun sau înlocuitori, inclusiv pouch-urile cu nicotină:
- nu pot fi vândute la automate. Amenda este de 5.000 lei la prima abatere, 10.000 lei la a doua și suspendarea activității, 15.000 lei la a treia și închiderea unității;
- nu pot fi vândute prin easy-box, iar atunci când se trimit prin curier trebuie marcate și vârsta clientului verificată. Amenda pentru prima abatere este 10.000 de lei și suspendarea activității pentru 30 de zile; în caz de repetare amenda este 20.000 de lei și închiderea unității;
- nu pot fi vândute minorilor, iar vânzătorii pot să le ceară actul de identitate pentru a verifica vârsta. Amenda este aceeași: 10.000 lei și suspendare, respectiv 20.000 de și închidere.
Legile anti-fumat sunt: pentru vânzare AICI, pentru consum AICI.
Noi reguli pentru vânzarea produselor de tutun
Noul act normativ vine în completare unei legi care a intrat în vigoare de la 31 martie și care prevede interzicerea la comercializare prin automate și vânzarea către minori a tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculețelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
Noua lege introduce definiția dispozitivului electronic pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun ca dispozitiv utilizat în cazul produselor din tutun încălzit sau al produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun și cea a țigaretei electronice – produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conțin sau nu conțin nicotină, prin intermediul unui muștiuc, sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuș, un rezervor și dispozitivul fără cartuș sau rezervor. Țigaretele electronice pot fi de unică folosință sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartușe de unică folosință.
În plus se interzice vânzarea produselor enumerate mai sus prin dispozitive de tipul easybox/ locker, care reprezintă o cutie sau un spațiu securizat destinat depozitării coletelor poștale ce urmează să fie ridicate de destinatari în momentul efectuării plății ramburs la dispozitivul respectiv.
De asemenea, pentru produsele de mai sus, livrate prin curier, ambalajele trebuie să conțină următorul mesaj: „ATENȚIE! ACEST PACHET CONȚINE PRODUSE DIN TUTUN ȘI/ SAU PRODUSE CARE CONȚIN NICOTINĂ. A SE VERIFICA VÂRSTA CLIENTULUI”.