În 2025, românii care trăiesc la bloc se vor confrunta cu sancțiuni mult mai severe pentru deranjarea liniștii vecinilor. Guvernul a propus noi măsuri prin care se vor majora amenzile pentru cei care folosesc unelte zgomotoase sau dau muzica prea tare, în special în timpul nopții sau în intervalele de liniște, reglementările vizând atât mediul urban, cât și cel rural.
Noi amenzi, mai mari și mai severe, pentru zgomotul făcut în bloc
Conform modificărilor legislative propuse, petrecerile organizate acasă și utilizarea aparaturii muzicale la un volum ridicat vor fi sancționate mult mai sever. Astfel, nu doar orașele, dar și satele vor beneficia de reglementări stricte referitoare la tulburarea ordinii publice. În plus, perioada de sancționare pentru recidive va fi extinsă la 72 de ore, comparativ cu 24 de ore, cum era stabilit anterior.
Astfel, persoanele care deranjează liniștea vecinilor între orele 22:00 și 08:00 dimineața sau între 13:00 și 14:00 riscă amenzi între 1.000 și 2.000 de lei. În caz de recidivă în termen de 72 de ore, amenda poate crește la 6.000 de lei. De asemenea, pentru organizarea unor petreceri private, sancțiunile vor varia între 4.000 și 6.000 de lei, iar în caz de repetare a abaterii, pot ajunge până la 12.000 de lei.
„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8.00 şi 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă”, arată Legea 61/1991.
Pentru persoanele care nu pot achita amenzile, se va lua în considerare posibilitatea efectuării de muncă în folosul comunității. Aceste măsuri au fost deja votate în Senat și urmează să fie supuse votului final în Camera Deputaților, care va avea ultimul cuvânt în adoptarea acestora.
În plus față de sancțiunile legate de liniștea publică, proiectul de lege introduce și amenzi mai mari pentru comercianții care încalcă interdicțiile privind vânzarea alcoolului sau care închiriază spații pentru activități ilegale, cum ar fi proxenetismul. Aceste încălcări vor fi sancționate cu amenzi de până la 6.000 de lei, iar firmele care nu respectă măsurile de suspendare a activității impuse de autorități vor fi, de asemenea, penalizate.
Acordul vecinilor în cazul înființării unei firme într-un bloc
Cei care doresc să înființeze o firmă cu sediul social într-un apartament dintr-un bloc trebuie să știe că au nevoie de acordul vecinilor, conform legii în vigoare. Dacă activitatea economică nu se desfășoară efectiv în apartament, acordul nu este necesar. Conform articolului 40 din Legea nr. 196/2018, schimbarea destinației locuinței în spațiu economic necesită avizul scris al comitetului executiv și acordul scris al proprietarilor afectați, atât pe plan orizontal, cât și vertical. În cazul în care o persoană vrea să își stabilească firma într-un apartament, va trebui să obțină acordul vecinilor pentru schimbarea destinației, avizul comitetului executiv, precum și acordul scris al celor afectați direct de această schimbare.
De asemenea, va fi necesar să semneze o convenție care va preciza activitatea desfășurată și numărul de persoane implicate. Aceste reglementări sunt importante pentru a preveni conflictele între locatari și pentru a asigura o bună gestionare a spațiilor comune din blocuri.
Sa le de-a amenzi ca sunt tupeisi. Ei cred ca nu se aplica legea. Trebuiesc amenzi si mai mari sa se invețe minte ca trebuie respectata linistirea celorlalți locatari.
modificărilor legislative propuse
clickbait