Prima pagină » National » Noi recomandări OMS privind COVID-19. Există posibilitatea transmiterii prin aerosoli
Noi recomandări OMS privind COVID-19. Există posibilitatea transmiterii prin aerosoli

Noi recomandări OMS privind COVID-19. Există posibilitatea transmiterii prin aerosoli

10 iul. 2020, 09:47,
Cristian ZAVASTIN în National

Noi recomandări OMS privind COVID-19. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat noi recomandări cu privire la noul coronavirus. OMS evită să recunoască faptul că virusul se poate răspândi prin aer, dar susține că unele rapoarte referitoare la transmiterea aeriană a virusului care provoacă COVID-19 sunt corecte.

Potrivit acestor rapoarte, spaţiile interioare aglomerate pot reprezenta mediul perfect pentru transmiterea prin aerosoli. Este vorba, în principal, despre restaurante sau săli de fitness.

Dar organizaţia a apreciat că mai multe cercetări sunt ”necesare urgent pentru a investiga astfel de cazuri şi a evalua semnificaţia lor pentru transmiterea COVID-19.”

Pe baza analizării dovezilor actuale, OMS a afirmat că noul coronavirus care provoacă Covid-19 se răspândeşte între oameni prin contact direct sau indirect cu suprafeţe contaminate sau prin contact apropiat cu persoanele infectate, care răspândesc virusul prin salivă, secreţii respiratorii sau picături eliberate atunci când o persoană infectată tuşeşte, strănută, vorbeşte sau cântă.

Noi recomandări OMS privind COVID-19: Răspândire pe calea aerului

Anunţul  avut loc în urma unei scrisori deschise primite din partea unor oamenilor de ştiinţă specializaţi în boli care se răspândeşte calea aerului – aşa-numiţii aerobiologi – care au cerut OMS să îşi actualizeze recomandările cu privire la modul în care se răspândeşte noul coronavirus pentru a include transmiterea prin aerosoli.

”Este o mişcare în direcţia corectă, deşi una mică. Este din ce în ce mai clar că pandemia este determinată de evenimentele de super-răspândire şi că cea mai bună explicaţie pentru multe dintre aceste evenimente este transmiterea prin aerosoli ”, a declarat Jose Jimenez, un chimist de la Universitatea din Colorado semnatar al scrisorii care a fost publicată luni în revista Clinical Infectedious Diseases.

Nu este clar cât de des se răspândeşte coronavirusul prin aerosoli, compartiv cu picăturile mai mari din tuse şi strănut.

Transmitere aeriană a noului coronavirus

Recomandările OMS recunosc că transmiterea aeriană a noului coronavirus poate avea loc în timpul procedurilor medicale specifice care generează aerosoli, cum ar fi atunci când se efectuează intubaţia.

În aceste condiţii, recomandările prevăd ca lucrătorii medicali care efectuează astfel de proceduri să poarte măşti respiratorii de tipul N95 şi alte echipamente de protecţie, într-o cameră ventilată corespunzător.

Orice modificare a evaluării OMS privind riscul de transmitere ar putea afecta recomandările actuale  privind păstrarea distanţei fizice de 1 metru între persoane. Guvernele, care se bazează, de asemenea, pe recomandările OMS, ar putea să fie nevoite să îşi ajusteze măsurile de sănătate publică menite să reducă răspândirea virusului.

Și Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a susținut că există riscul de transmitere al coronavirusului prin intermediul instalaţiilor de aer condiţionat.

„Am văzut un film foarte interesant despre această transmitere şi existenţa particulelor mici care stau în suspensie în aer mai mult timp faţă de cele mari, care coboară mai repede şi contaminează şi suprafeţele. Eu cred că cercetătorii au vrut să atragă atenţia că există acest risc, risc care implică măsuri de precauţie sporită, adică exact cele trei reguli de aur. În încăperi unde este aglomerat este foarte important să păstrăm distanţarea fizică, să purtăm măşti şi să ne spălăm pe mâini. Chiar dacă nu suntem în direct contact cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu virus”, a spus dr. Virgil Musta.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Gafa făcută de George Simion în timp ce transmitea live pe TikTok. A filmat mai mult decât voia
Playtech.ro
Ce nu ai voie să pui pe parbriz. Detaliul pentru care şoferii iau amenzi usturătoare
observatornews.ro
Despăgubirea record primită de un român în baza unei asigurări de călătorie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Femeia din viața lui Iohannis despre care nu s-a vorbit până acum
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Vreme cum nu a mai fost în iunie de ani de zile, în România. Fenomenele periculoase anunţate
Dailybusiness.ro
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 mai 2025
24 mai 2025