Prima pagină » Actualitate » Noi proteste la sediul STB. Sindicaliştii, nemulţumiţi după ce au fost concedieri masive în Săptămâna Mare

Noi proteste la sediul STB. Sindicaliştii, nemulţumiţi după ce au fost concedieri masive în Săptămâna Mare

05 mai 2022, 09:48,
BZI.ro, în Actualitate

Joi, 5 mai 2022, se anunţă noi proteste la sediul STB. Zeci de persoane se vor aduna între orele 13.00 – 17.00 pe bulevardul Dinicu Golescu, nr. 1 pentru a-şi manifesta nemulţumirile.

Protestul este organizat după ce în Săptămâna Mare au fost concedieri masive în rândul Societăţii de Transport Bucureşti STB SĂ.

Proteste la sediul STB. Sindicaliştii atrag atenţia asupra unor abuzuri

Organizaţia Sindicatului Transportatorilor din Capitală a transmis un comunicat prin care anunţa ca astăzi, 5 mai 2022, se va desfăşura un protest de amploare după ce conducerea societăţii a concediat peste 200 de şoferi în Săptămâna Mare.

„Abuzurile conducerii societăţii privind concedierea unui număr de peste 222 conducători de vehicule chiar în Săptămâna Patimilor, pe motiv că aceştia au solicitat public respectarea CCM STB SA, condiţii de muncă mai bune, bază materială care să asigure siguranţa şi confortul călătorilor”, se arată în comunicatul transmis de sindicalişti.

Totodată, sindicaliştii atrag atenţia asupra neimplicării conducerii societăţii şi autorităţilor locale în rezolvarea problemelor sesizate.

„Având în vedere ‘genocidul social’ generat de către conducerea societăţii chiar în Săptămâna Patimilor, din solidaritate cu membrii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB) şi în sprijinul mişcării sindicale la nivel naţional, şi-au anunţat participarea sindicalişti din cele mai importante oraşe din România: Braşov, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Tg. Jiu, Suceava, Tulcea, Vaslui, Baia Mare. Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti (STB), speră caprin acest protest, decidenţii să înţeleagă că problemele sesizate la STB SA trebuie rezolvate urgent, abuzurile, ingerinţele în activitatea sindicală, lipsa dialogului social, sunt elemente care se răsfrâng asupra calităţii transportului public local, în defavoarea cetăţenilor”, se mai spune în comunicat.

Angajaţii STB care au protestat au fost daţi afară

Reamintim faptul că pe data de 20 ianuarie 2022, mii de angajații STB au făcut grevă şi au refuzat să iasă pe traseu din cauza faptului că nu erau mulţumiţi de renumeratie şi condiţiile de muncă. Aceştia au cerut la acel moment demisia directorului.

În urma acţiunii lor, nu mai puţin de 222 de angajaţi au fost dați afară înainte de Paști. Şoferii au primit concedierile prin poștă. Între timp, STB a început deja să facă angajări de șoferi și vatmani.

Adrian Criț, directorul contestat al STB, spune că în spatele deciziilor ”în general a fost neprezentarea la locul de muncă, dar de asemenea a fost și neîndeplinirea atribuțiilor de lucru. Adică au fost șoferi care chiar dacă au fost prezenţi în punctul de lucru nu și-au îndeplinit sarcinile, nu au ieșit pe traseu”.

Directorul Societății de Transport București anunțase imediat după grevă că angajații care nu s-au prezentat la muncă vor fi cercetați disciplinar.

„Am declanșat cercetarea disciplinară. Contractul coclectiv e foarte clar, cine nu se prezintă la locul de muncă vreme de trei zile, are contractul desfăcut. Am aflat cine era programat la muncă, verificăm cine nu s-a prezentat. Vom declanșa cercetare disciplinară, nu spun că vor pleca toți. Vom fi mai fermi cu selecția. Există sesizare la Parchet, va exista un dosar deschis și pentru zădărnicirea bolilor, de la acele proteste”, a declarat Adrian Criț pe data de 25 ianuarie 2022.

Având în vedere că sute de șoferi și vatmani au fost dați afară că nu au ieșit la stradă, astăzi se organizează noi proteste la sediul STB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *