Unul dintre grupurile de acțiune locală de la nivelul județului Iași continuă să implementeze o serie de proiecte pentru comunitățile pe care le reprezintă. GAL „Colinele Iașilor” a implementat, începând cu luna noiembrie 2016, Strategia de Dezvoltare Locală (SDL) 2014-2020. Această strategie are ca scop dezvoltarea microregiunii GAL într-o manieră specifică principiului european LEADER. Alocarea financiară pentru cele nouă măsuri de dezvoltare cuprinse în SDL a fost de peste 2.2 milioane de euro. Banii au fost derulați prin finanțare europeană din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
GAL a desfășurat și activități specifice de animare în teritoriul celor 15 comune componente
GAL a desfășurat și activități specifice de animare în teritoriul celor 15 comune componente, în vederea informării potențialilor beneficiari asupra posibilităților de finanțare. „În ultimii ani a apărut tot mai des ideea dezvoltării satelor românești, iar unul dintre instrumentele prin care s-a vizat acest lucru a fost înființarea Grupurilor de Acțiune Locală. Principalele obiective previzionate a fi atinse ca urmare a implementării strategiei în teritoriul GAL Colinele Iașilor sunt în beneficiul locuitorilor. Țintim obținerea unei dezvoltări teritoriale echilibrate a economiilor și comunităților rurale, inclusiv crearea și menținerea de locuri de muncă. Totodată, avem ca scop și favorizarea competitivității agriculturii. Ne dorim pe viitor să continuăm cu succes această activitate”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea și președintele GAL.
Ca urmare a activităților de animare și informare realizate de echipa GAL, au fost finanțate 41 de proiecte, toate de peste două milioane de euro.
Din acest GAL fac parte 15 comune din județele Iași și Neamț. Este vorba despre Bârnova, Ciurea, Dagâța, Drăgușeni, Grajduri, Ipatele, Mironeasa, Mogoșești, Scânteia, Șcheia, Tansa, Țibana, Țibănești, Voinești (din județul Iași) și Pâncești (din județul Neamț)