Prima pagină » Economic Local » Noi produse tradiționale, din lapte și miere, ar putea fi atestate în Iași. Producătorii din județ au depus documentele la Direcția pentru Agricultură
Noi produse tradiționale, din lapte și miere, ar putea fi atestate în Iași. Producătorii din județ au depus documentele la Direcția pentru Agricultură

Noi produse tradiționale, din lapte și miere, ar putea fi atestate în Iași. Producătorii din județ au depus documentele la Direcția pentru Agricultură

10 feb. 2021, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași vor să obțină atestatele pentru produse tradiționale din lapte și miere. Aceștia au depus mai multe documente la Direcția Agricolă, iar dacă vor îndeplini toate condițiile, vor putea comercializa produsele tradiționale cu sigla MADR. Potrivit specialiștilor din cadrul instituției, au fost mai multe discuții cu producători care vor să primească recunoașterea oficială de la MADR. În Iași sunt 16 produse tradiționale din domeniul panificație, patiserie, din carne sau legume

Ieșenii care vor să obțină atestatele pentru produse tradiționale de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au depus mai multe documente la Direcția Agricolă Iași. Aceștia pot primi atestatul dacă îndeplinesc toate condițiile privind producerea lactatelor sau produselor pe bază de miere, cea mai importantă fiind rețeta produsului, care trebuie să fie veche de 50 de ani. Potrivit directorului Direcției Agricole, Gabriel Hoha, ieșenii care vor să obțină atestatul de producător tradițional pentru băuturi pe bază de alcool au nevoie de documentele eliberate de ANAF.

„Dacă vorbim despre produse tradiționale pe bază de alcool, trebuie mai întâi obținut antrepozitul fiscal. Am avut și discuții cu producători care vor să ateste produsele, însă trebuie să aducă toate documentele și acestea trebuie analizate de MADR”, susține Gabriel Hoha, director al Direcției Agricole Iași.

Astfel, producătorii care vor să obțină atestatul pentru hidromel, băutură pe bază de miere, au nevoie de antrepozit fiscal. Dacă înainte de anul 2014, când s-a schimbat legislația privind atestarea produselor tradiționale, erau zeci de produse lactate comercializate cu această denumire, din județul Iași, până în prezent niciun producător din cei care erau atestați nu au solicitat reatestarea după ce s-a schimbat legislația. În Iași sunt atestate 16 produse tradiționale din domeniul panificație-patiserie, din carne sau legume.

Fermierii din Iași vor să ateste noi produse tradiționale, din lapte și miere

Produsele tradiționale atestate în ultimii 3 ani în Iași sunt din domeniul legumicol, panificație și produse din carne. Astfel, produse precum „pastramă de oaie de la Cimpoeșu”, „zacusca de ghebe”, „dulceața de nuci verzi”, „chișca cu orez”, „băutura fermentată din mure” sau „pâine cu maia” sunt comercializate cu logo-ul MADR. De asemenea, „plăcinte poale-n brâu de la cabană” reprezintă alt produs atestat de MADR, la Iași. Condiițile impuse de MADR pentru obținerea atestatului de producător tradițional sunt capacitatea de producție realizată, raportată la un an, care nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kg/litri pe zi total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 de kg/ litri pe zi de produse tradiționale atestate.

De asemenea, rețeta produsului trebuie să fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau să fie o rețetă veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de produse să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

Rețeta veche de 50 de ani, una dintre cele mai importante condiții pentru obținerea atestatului de producător

Primele două produse de patiserie atestate ca fiind tradiționale, sărățelele și cornulețele făcute ca pe vremea bunicilor, aparțin SC Cofetăria de Acasă. De asemenea, Gica Neamțului, fondator Pofta Focului, a fost primul producător tradițional cu atestat de la MADR pentru zacuscă și dulcețuri făcute ca pe vremea bunicilor. Produsele tradiționale pe bază de lactate sunt singurele produse care lipsesc din lista celor autorizate de MADR. Mai mulți producători din Iași au încercat să obțină acest documente, dar s-au împotmolit la metoda tradițională, rudimentară, de obținere a cașcavalului sau la rețeta ce trebuie să fie veche de 50 ani, din zona de unde provine producătorul. Produsele tradiționale sunt înscrise în „Registrul Național al Produselor Tradiționale”, în România fiind 530 de produse tradiționale cu atestat obținut de la MADR.

Comentarii
  • Daca din 530 de produse din registrul national 16 sunt ale Iasului inseamna performanta!
    Sa ii mai dai Costele un job, ca e bun baiatul asta al tau! Face treaba! Zau asa!
    Mugurele! Trezitu-teai?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *