Mai multe produse din lapte și carne din Iași ar putea fi atestate tradițional până la finalul acestui an. Astfel, „cașcavalul” sau „urda” făcute prin metode ca pe vremea bunicilor sunt pe ultima sută de metri pentru a fi atestate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În Iași sunt înregistrate 18 astfel de produse din carne, legume, fructe sau de patiserie
Noi produse din lapte și carne ar putea fi atestate tradițional, la Iași. Specialiștii din cadrul Direcției Agricole și producătorii au pregătit ultimele documente pentru dosarele aflate în curs de atestare. Produsele „cașcaval” și „urdă” ar putea fi pe lista produselor tradiționale care deja sunt atestate în Iași. În total, 5 produse pe bază de carne și lapte ar putea primi, până la finalul anului 2021, atestarea de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Ieșenii care primesc atestatele au produse fără E-uri și conservanți și le fac prin metode tradiționale, de pe vremea bunicilor.
În Iași sunt atestate 18 produse tradiționale din carne, legume, fructe sau de patiserie. Primele produse tradiționale din județ care au primit certificarea de la MADR sunt cele ale producătorului Gica Neamțu, din comuna Bârnova. Ieșeanca deține „Pofta Focului”, iar în anul 2017 a atestat tradițional 4 produse, respectiv „zacusca de ghebe”, „zacusca de hribi”, „zacusca de vinete și gogoșari” și „dulceața de nuci verzi”. Antreprenoarea și-a vândut casa și terenul pentru a investi banii într-o afacere de succes, iar recent a fost numită în „Top 100 femei de succes din România„.
Una dintre condițiile obligatorii pentru obținerea atestatului este rețeta tradițională, veche de câteva decenii
Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii. Produsul atestat ca fiind tradițional nu mai poate fi copiat și denumirea acestuia nu mai poate fi folosită de nimeni altcineva.
De remarcat este faptul că acest atestat presupune ca persoana respectivă să obțină produsele după o rețetă tradițională, din comuna din care provine beneficiarul, ingredientele folosite la prepararea produselor să fie din producție locală, specifice zonei. De asemenea, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de marfă să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial.
Noi produse din carne atestate la Iași sunt ale antreprenorului Marius Dorobanțu
Ultimele trei produse din carne, atestate tradițional, sunt ale ieșeanului Marius Dorobanțu, respectiv „Cârnații gustul bunicii”, „Pastrama țărănească” și „Costița afumată”. Ieșeanul cu 19 ani de experiență în automatizări industriale a renunțat la acest domeniu pentru a face produse tradiționale din carne. A investit 230.000 de euro în carmangeria și magazinul din Țigănași, Iași. De la debutul anului, când a început serios producția, spune că abia mai face față cererii din partea clienților care vin și de la 50 de kilometri depărtare. Antreprenorul a obținut și fonduri europene pentru înființarea unei carmangerii și deschiderea unui magazin cu produse 100 la sută naturale, în comuna natală.