Fermierii vor să ateste produsele lactate din Iași ca fiind produse tradiționale, astfel că au depus mai multe documente la Direcția Agricolă. Dacă înainte de anul 2014, când s-a schimbat legislația privind atestarea produselor tradiționale, erau zeci de produse lactate comercializate cu această denumire, din județul Iași, până în prezent niciun producător nu a reușit să obțină acest document de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În Iași sunt atestate 16 produse tradiționale din domeniul panificație-patiserie, din carne sau legume
Iașul ar putea avea două noi produse lactate atestate ca fiind produse tradiționale. Producătorii din județ care au depus documentele la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași ar putea fi primii care obțin acest atestat de la MADR. Aceste produse sunt recunoscute la nivel național și vor fi pe lista celor peste 400 de produse atestate ca fiind tradiționale, la nivel național. În anul 2014 s-a schimbat legea privind atestarea produselor tradiționale. Pentru că regulile sunt acum mai drastice, niciun producător de lactate din județ nu s-a încumetat să facă demersurile pentru a obține atestatul de producător tradițional care certifică calitatea produselor făcute ca pe vremea bunicilor.
Unul dintre fermierii din Iași care deține o fermă cu bovine de lapte ar putea obține atestatul de producător tradițional de produse lactate
Potrivit directorului Direcției Agricole, Gabriel Hoha, unul dintre producătorii de lactate din zona Pașcani este cel mai avansat în privința documentației depuse.
„Sunt anumite reguli și condiții care trebuie respectate, de aceea atestatul pentru produse lactate este mai dificil de obținut. Într-adevăr, singurele produse atestate care ne lipsesc sunt cele lactate. Noi îi sprijinim cu tot ce putem pe producătorii din Iași care vor să obțină atestatul de producător tradițional. Un fermier din zona Pașcani a depus documentația și nu a renunțat la atestatul de producător tradițional de produse lactate, astfel că mai are câțiva pași de făcut în această direcție”, a spus Gabriel Hoha.
Producătorii din Iași au obținut atestatele de producători tradiționali, în ultimii 3 ani fiind înregistrate 16 produse
Dacă înainte de anul 2014 erau înregistrați 24 de producători care aveau 65 de produse comercializate cu denumirea de „tradițional”, acum sunt numai 16 produse tradiționale, niciunul fiind produsul care era comercializat de fermieri înainte de schimbarea legislației. Produsele tradiționale atestate în ultimii 3 ani în Iași sunt din domeniul legumicol, panificație și produse din carne. Astfel, produse precum „pastramă de oaie de la Cimpoeșu”, „zacusca de ghebe”, „dulceața de nuci verzi”, „chișca cu orez”, „băutură fermentată din mure” sau „pâine cu maia” sunt comercializate cu logo-ul MADR. De asemenea, „plăcinte poale-n brâu de la cabană” reprezintă alt produs atestat de MADR, la Iași.
Producătorii din Iași trebuie să respecte mai multe condiții pentru a obține de la MADR atestatul de producător tradițional
Acestea sunt: capacitatea de producție realizată, raportată la un an, nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kg/litri pe zi total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 de kg/ litri pe zi de produse tradiționale atestate. De asemenea, rețeta produsului trebuie să fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau să fie o rețetă veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de produse să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial.
Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.
alte minciuni? nu e adevarat nimic….