Prima pagină » Local » Noi produse din carne au fost atestate tradițional, la Iași. A crescut numărul producătorilor care vor să fie recunoscuți la nivel național pentru preparate fără E-uri și conservanți

Noi produse din carne au fost atestate tradițional, la Iași. A crescut numărul producătorilor care vor să fie recunoscuți la nivel național pentru preparate fără E-uri și conservanți

07 oct. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Local

„Cârnații gustul bunicii”, „Pastrama țărănească” și „Costița afumată” sunt noile produse tradiționale din Iași, făcute după rețetele bunicii, cu atestat de la MADR. În cadrul evenimentului organizat de Direcția Județeană pentru Agricultură Iași au participat producători tradiționali și cei care sunt în curs de atestare, dar și autorități locale și reprezentanți ai unor rețele de supermarketuri și ai platformei Gust de Iași

Ieri, 6 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment organizat de Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, în comuna Țigănași, au fost prezentate trei noi produse tradiționale. „Cârnații gustul bunicii”, „Pastrama țărănească” și „Costița afumată”, produse de Marius Dorobanțu după rețetele bunicii, sunt fără E-uri și conservanți.

„Eu de la 14 ani stăteam pe lângă bunica și învățam să fac cârnații, iar acest lucru m-a ajutat. Acum pot să fac și eu produsele fără chimicale, cum se făceau odată. Nu a fost greu să găsesc rețeta, pentru că aceasta mi-a fost transmisă și mie de bunica. Am reușit să obțin documentele destul de ușor și sper să mai atest încă două produse”, spune producătorul Marius Dorobanțu.

Povestea antreprenorului din comuna Țigănași a fost prezentată într-o ediție „BZI”. A investit 230.000 de euro în carmangeria și magazinul din localitatea din Iași. De la debutul anului, când a început serios producția, spune că abia mai face față cererii din partea clienților care vin și de la 50 de kilometri depărtare.

Alte patru noi produse din Iași ar putea fi atestate tradițional în acest an

Potrivit lui Gabriel Hoha, director al Direcției pentru Agricultură Județeană Iași, în această perioadă sunt în curs de atestare patru produse tradiționale.

„Sunt în diverse stadii ale procesului de atestare. Noi îi sprijinim pe toți cei care vor să obțină acest document de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, susține directorul Direcției Agricole.

În Iași sunt atestate 18 produse tradiționale din carne, legume, fructe sau de patiserie. Primele produse tradiționale atestate în Iași sunt cele ale producătorului Gica Neamțu, din comuna Bârnova. Ieșeanca deține „Pofta Focului”, iar în anul 2017 a atestat tradițional patru produse, respectiv „zacusca de ghebe”, „zacusca de hribi”, „zacusca de vinete și gogoșari” și „dulceața de nuci verzi”. Antreprenoarea și-a vândut casa și terenul pentru a investi banii într-o afacere de succes, iar recent a fost numită în „Top 100 femei de succes din România„.

Una dintre condițiile obligatorii pentru obținerea atestatului este rețeta tradițională

Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii. Produsul atestat ca fiind tradițional nu mai poate fi copiat și denumirea acestuia nu mai poate fi folosită de nimeni altcineva. De remarcat este faptul că acest atestat presupune ca persoana respectivă să obțină produsele după o rețetă tradițională, din comuna din care provine beneficiarul, ingredientele folosite la prepararea produselor să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de marfă să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`