Firmele din Iași, eligibile la plată în cadrul Măsurii 2, primesc noi ajutoare de la stat, drept granturi pentru capital de lucru. Suma ce va fi plătită antreprenorilor, în următoarea perioadă, este de 2 milioane de lei. Fiecare beneficiar din Iași va primi între 2.000 și 150.000 de euro pentru a acoperi pierderile financiare cauzate de pandemia COVID-19
Noi plăți vor fi făcute în următoarea perioadă către antreprenorii din Iași care au solicitat ajutoarele financiare în cadrul Măsurii 2. Firmele afectate de pandemia COVID-19 vor fi finanțate cu 2 milioane de lei, granturi pentru capital de lucru. Banii pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19 pentru antreprenorii din Iași care au solicitat ajutoare financiare în măsura 2 vor fi virați în conturile beneficiarilor în cel mult două săptămâni. Peste 700 de companii din Iași din sectoarele HoReCa și turism, afectate de pandemia de COVID-19, au aplicat pentru granturile de capital de lucru între 2.000 și 150.000 de euro, Măsura 2.
Bugetul pentru această măsură a fost rapid epuizat, fiind peste 22.226 de cereri la nivel național, în perioada 22 – 28 octombrie 2020. Un sfert dintre antreprenorii din Iași care au aplicat în cadrul Măsurii 2 au fost autorizați la plată, iar 133 au primit deja banii solicitați anul trecut. Suma plătită până în prezent este de 40 de milioane de lei, iar alți zeci de antreprenori vor primi banii în conturi în următoarea perioadă. În total, 277 de firme din regiunea Nord-Est, din județele Iași, Bacău, Suceava, Neamț, Vaslui și Botoșani, au încasat peste 100 de milioane de lei pentru granturi de capital.
Firmele din Iași care au depus cereri în Măsura 2 vor primi ajutoare în valoare de 2 milioane de euro
O altă măsură în cadrul căreia antreprenorii din Iași au primit ajutoare financiare este Măsura 1, microgranturi în valoare de 2.000 de euro fiecare. Cabinetele medicale, ONG-urile și societățile fără niciun salariat au încasat banii pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19, fiind vorba de aproximativ 2 milioane de euro. De asemenea, va fi redeschisă sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în cadrul Măsurii 3, după ce au apărut mai multe nemulțumiri din partea antreprenorilor care susțin că banii ajung la samsarii imobiliari și nu la firmele care au pierderi financiare și au nevoie cât mai repede de acești bani.
Sesiunea de depunere în Măsura 3- granturi de investiții pentru IMM-uri, granturi de 200.000 de euro, a fost deschisă la începutul anului 2020 și s-a încheiat la sfârșitul lunii ianuarie 2021. Cele mai multe cereri de finanțare au fost depuse în ultimele zile înaintea închiderii sesiunii de către firmele din domeniul imobiliar care au solicitat milioane de euro pentru achiziția de apartamente.
Programul IMM Invest se derulează până la sfârșitul lunii iunie 2021, bugetul fiind majorat
Un alt program prin intermediul cărora firmele din Iași au reușit să își salveze afacerile afectate de pandemia COVID-19 este IMM Invest. Patronii din Iași au accesat milioane de euro pentru capital de lucru și investiții, prin intermediul programului. Bugetul programului IMM Invest pentru anul 2021 a fost majorat de la 4,5 miliarde de lei la 7,18 miliarde de lei. IMM-urile afectate de pandemia COVID-19 care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 pot solicita ajutoarele acordate prin intermediul programului Agro IMM Invest, o altă schemă de finanțare gestionată de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Programul Agro IMM este o prelungire a programului IMM Invest, care se deruleaza deja începând cu luna aprilie 2020. Prin implementarea schemei de ajutor de stat care susține acest program se estimează că vor beneficia de credite peste 58.000 de IMM-uri.