Prima pagină » Economic Local » Noi platforme de colectare a gunoiului vor fi construite în comunele din Iași. Toate primăriile vor fi obligate să le construiască dacă va fi aprobată „Legea gunoiului de grajd”
Noi platforme de colectare a gunoiului vor fi construite în comunele din Iași. Toate primăriile vor fi obligate să le construiască dacă va fi aprobată

Noi platforme de colectare a gunoiului vor fi construite în comunele din Iași. Toate primăriile vor fi obligate să le construiască dacă va fi aprobată „Legea gunoiului de grajd”

19 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași vor avea noi platforme de colectare a gunoiului, în mai multe comune. Pe lângă cele 12 construite în ultimii ani, alte 6 investiții cu bani de la bugetul local și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) vor fi demarate în acest an. Dacă „Legea gunoiului de grajd” va fi aprobată, primarii vor fi nevoiți să găsească fonduri în bugetul local pentru a construi aceste platforme

Comunele din județul Iași unde s-au construit aceste platforme de colectare a gunoiului sunt Miroslava, cu două platforme, Voinești, Grajduri, Scânteia, Mircești, Cristești, Cotnari, Coarnele Caprei, Moșna, Prisăcani, Țibănești și Mironeasa. Banii necesari construirii acestora provin de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienți”. Proiectul este finanțat printr-un împrumut al Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Valoarea acestuia este de 24,95 milioane lei, proiect derulat la nivel național, din care 23,41 milioane lei finanțare MAP.

Diferența o reprezintă contribuțiile UAT-urilor beneficiare, respectiv ale primăriilor din județ înscrise în proiect. Potrivit specialiștilor de mediu, gunoiul de grajd reprezintă principala sursă de poluare a apei cu nitriți și nitrați, de aceea au fost construite aceste platforme pentru colectarea gunoiului într-un sistem integrat. Platforma de colectare a gunoiului conține un set de utilaje format din: tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat gunoi și o cisternă vidanjă.

Fermierii din Iași vor putea utiliza noi platforme de colectare a gunoiului de grajd ce vor fi amplasate în 6 comune

Fermierul încheie contract cu operatorul, acesta preia gunoiul de grajd de la fermier sau de la poarta platformei, fermierul își păstrează sau nu dreptul la compost, plătește sau nu taxa de depozitare. Fermierul preia de la platformă gunoiul de grajd compostat sau plătește servicii de împrăștiere. Operatorul vinde compostul la poarta platformei sau oferă servicii de împrăștiere.

În perioadele în care aplicarea gunoiului de grajd este permisă, fermierii din Iași care vor să-și fertilizeze terenurile pot să preia de la platforma de gunoi o cantitate proporțională cu cantitatea depozitată sau pot solicita transportul și împrăștierea pe câmp cu ajutorul echipamentelor asigurate prin proiect, plătind pentru acest serviciu. Surplusul de compost va fi vândut, dacă există cereri, sau va fi aplicat pentru fertilizarea pășunilor comunale. În comunele unde au fost construite astfel de platforme, fermierii au apelat la acest sistem integrat de colectare a gunoiului și au folosit compostul obținut, după ce s-a finalizat perioada de depozitare.

„Legea gunoiului de grajd” a fost depusă în Parlament și obligă primăriile să construiască platformele pentru colectarea gunoiului

„Legea gunoiului de grajd” a fost depusă în Parlament, iar dacă aceasta va fi aprobată, vor fi o serie de modificări privind obligațiile autorităților locale și ale persoanelor fizice. Adoptarea acestei inițiative „va permite autorităților publice locale să atragă fonduri pentru construirea platformelor pentru gunoiul de grajd, realizarea de strategii pentru colectarea și depozitarea acestuia, precum și modul de utilizare și valorificare al îngrășământului rezultat. De asemenea, autoritățile locale, prin Hotărâre a consiliului local, pot stabili contravenții în cazul depozitării neconforme a gunoiului de grajd, iar veniturile din aceste contravenții vor constitui surse suplimentare de venit la bugetul local”, se arată în proiectul de lege.

Prin această lege, se stabilește cadrul legal pentru desfășurarea activităților de colectare, stocare și valorificare a produselor reziduale de excreție (dejecții solide și lichide) de la animale, în amestec cu materiale folosite ca așternut, resturi de hrană, apă, și pentru protejarea sănătății umane și a mediului înconjurător. Primăriile vor fi obligate să construiască aceste platforme începând cu data de 1 ianuarie 2022, iar persoanele fizice sau juridice care generează gunoi de grajd vor fi obligate să depună aceste deșeuri în spațiile indicate de autoritatea locală sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea acestuia. Gunoiul din municipiu se colectează pe bază de cartelă, fiind montate primele platforme de colectare selectivă în anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024