Prima pagină » Eveniment-Social » „Noi perspective ale educației în era digitală”, la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași – GALERIE FOTO

„Noi perspective ale educației în era digitală”, la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași – GALERIE FOTO

11 ian. 2024, 11:00, 4 ,
în Eveniment-Social

Pentru că am intrat în era provocărilor declanșate de AI și de digitalizarea educației, factorii implicați în procesul devenirii tinerei generații, profesori universitari și preuniversitari, dar și reprezentanții companiilor IT din Iași și reprezentanți ai elevilor, s-au întâlnit într-un dialog autentic în cadrul Conferinței „Noi perspective ale educației în era digitală”, aflată la ediția a VI-a.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Naționale a Matematicii, Informaticii și Științelor Naturii de către Liceul Teoretic  de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, care se află în descendența spirituală a distinsului academician Grigore Constantin Moisil, întemeietorul informaticii în România. Așa cum spunea Galileo Galilei „Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris universul”, iar cunoașterea macro și microuniversului este o provocare pentru orice ființă rațională.

Inovare la LIIS

Scopul conferinței constă în crearea unui climat intelectual, în care să se discute problemele reale cu care elevii și studenții de astăzi se vor confrunta în societatea de mâine, abordarea unor direcții inovatoare în educație adaptate cerințelor pieței IT și dezvoltarea unei comunități care să producă o metamorfoză de fond a învățământului.

În deschiderea conferinței, invitații autorităților locale, primarul Mihai Chirica și inspectorul Școlar General Adjunct, prof. dr. Florentin Ciobotaru au subliniat importanța efortului intelectual în conturarea propriului destin și al unei comunități civice.

Personalități ale lumii universitare ieșene – domnul decan al Facultății de Informatică, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, prof. univ. dr. Adrian Iftene și domnul decan al Facultății de Automatică și Calculatoare, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași, prof. univ. dr. ing. Vasile Manta au adus în atenție direcțiile de implementare a inteligenței artificiale și viitorul educației digitale.

Din partea firmelor IT din Iași au participat: Adrian Mironescu, absolvent LIIS, membru fondator WIRON, Oana Teslariu, Vice president HEAVENS SOLUTION, Tiberiu Aprică, absolvent LIIS și Software Development Manager AMAZON, dr. Anca Georgiana Mădăraș, absolvent LIIS și Digital Account Manager GRAPEFRUIT, Giorgiana Dumitru, Marketing Coordinator NESS DIGITAL ENGINEERING și Dan Zaharia, absolvent LIIS, fondator FABLAB.

Ne-am bucurat și de exercițiile provocatoare realizate cu doamna dr. Irina Mihaela Vasilescu, antrenor de fericire, membru European Mentoring and Coaching Council și antreprenor.

Sprijinul constant în proiectele educative ale școlii, participarea la concursuri naționale și internaționale ale echipelor de robotică Peppers și CyLiis, dar și amenajarea unor săli de clasă în cadrul Proiectului „Adoptă o clasă pentru Iași”, inițiat de doamna director a Liceului Teoretic de Informatică prof. dr. Adina-Mihaela Romanescu , sunt dovezi ale dăruirii care se întoarce ca recunoștință din partea absolvenților LIIS sau investiții în educația tinerei generații.

În cadrul acestei ediții, a fost lansat și un nou program de dezvoltare personală și profesională dedicat elevilor Creative Tech LIIS „Cornel Lupu”, finanțat de absolventul LIIS al promoției 1988, Cornel Lupu, care lucrează la Microsoft din 1995 și s-a gândit să susțină liceul care i-a influențat devenirea. Programul Creative Tech LIIS „Cornel Lupu” se adresează elevilor claselor a V-a și a IX-a pasionați de domeniul STEM; precum și elevilor claselor a XI-a și a XII-a care își doresc o carieră medicală. “Toată gratitudinea noastră se îndreaptă către absolvenții din Iași pentru mentoratul pe care îl dăruiesc elevilor în cadrul programului „Adoptă o clasă pentru Iași”, pentru susținerea financiară a atelierelor de robotică, reamenajarea sălilor de clasă, dar și către absolvenții LIIS de peste ocean pentru bursele „Cezar Ungureanașu” și programul Creative Tech LIIS „Cornel Lupu”. Am înțeles de mult la Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași (LIIS) că învățarea poate fi cât mai aproape de elevi doar în cadrul comunității de învățare pe care le dezvoltăm în jurul școlii” – a adăugat prof. dr. Adina Romanescu, director LIIS.

Educația viitorului este un parteneriat între mediile preuniversitare, universitare, companiile de profil și comunitatea locală, pentru crearea unor context de învățare inovativă, prin dezvoltarea minții și modelarea caracterului.

Grigore Moisil și-a dedicate întreaga viață matematicii și informaticii, consacrându-se ca un extraordinar om de știință și profesor. Era înzestrat cu un deosebit simț al umorului. Academicianul Grigore Moisil a  primit numeroase distincții, iar în 1996, Societatea Internațională a Inginerilor în Electronică (IEEE) i-a acordat distincția rară de Computer Pioneer Award (post-mortem). “Întotdeauna când au apărut lucruri noi, oamenii s-au speriat  și au decretat că nu vor putea fi făcute”, menționa ilustrul academician.

Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
Bugetul.ro
Evacuarea neștiută a lui Dragoș Anastasiu dintr-un complex rezidențial de lux din Dorobanți. Controversatul om de afaceri a fost spaima vecinilor
a1.ro
Cum a arătat tortul de la nunta lui Cristian Vâlcan și a Izabelei. Ce discurs emoționant a ținut Radu Vâlcan pentru miri
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Inundaţii devastatoare în Suceava şi Piatra Neamţ. Un mort, sute de evacuaţi: "Nu am mai văzut aşa"
Playsport.ro
Satul din România cumpărat de un afacerist cu doar 80.000 euro. Pe o sumă de nimic, și-a luat un adevărat...
Evz.ro
Există și vești bune despre pensii. Cresc și ajută și economia
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Amantlâcul care a ruinat familia Trump l-a făcut pe liderul SUA să arate cu degetul către Rusia și Vladimir Putin
Playtech.ro
Indemnizația de hrană, doar pentru salariații cu venituri sub 6.000 lei net. Care este plafonul lunar
Dailybusiness.ro
Aliatul din bucătărie la care nu te-ai fi gândit. Cum poți curăța rapid vasele arse cu un truc simplu
RomaniaTV
Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma disponibilizată, 500 de lei sau 100 de euro!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • Ar fi fost bine daca evidentiati si rezultatele celorlalți copii care nu fac parte din mareata echipa de robotica si care au facut si fac cinste acestei scoli prin perfomantele la numeroasele olimpiade si concursuri de informatica.

  • Iar Aprica parca face parte din gruparea Hamas, ce cauta ala pe acolo? Ba, mai stii cum se defineste o clasa?

  • Din ciclul : am fost educat la informatica. A invata la informatica este cu totul altceva.

  • Covrigi gratis – hop si Zaharia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 iulie 2025
28 iulie 2025