Joi, 1 octombrie 2020, a fost semnat un ordin, de către ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, care prevede înlăturarea disciplinei Limba Latină din programa școlară și introducerea teatrului, ca disciplină opțională. Prevederile se vor aplica în anul școlar 2021-2022.
Astfel, elevii pot opta încă din acest an școlar pentru studiul cursurilor: „Eu și scena” (clasele a III-a și a IV-a), „Teatrul și noi” (clasele a VI-a și a VII-a) și „Laboratorul de teatru” (clasele a X-a și a XI-a)., pentru anul următor, 2021-2022.
Noi modificări în programa școlară! Monica Anisie scoate Limba Latină și introduce teatrul
„Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică a propus, în acest an școlar, Ministerului Educației și Cercetării, introducerea în curriculumul la decizia școlii a unei discipline din domeniul artei teatrale. Ca profesor de Limba și literatura română și ministru, consider că acesta este un moment important pentru educație, moment care răspunde recomandărilor Consiliului Uniunii Europene privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții, în care sunt incluse și competențele artistice, dar și Declarației de la Frankfurt privind Educația prin Arte.
De asemenea, decizia are la bază și recomandările UNESCO incluse în Agenda de la Seul, în care se precizează că folosirea artelor în educație poate să sporească abilitățile creative și inovative ale societății, să genereze recunoașterea și dezvoltarea bunăstării sociale și culturale, să promoveze și să încurajeze responsabilitatea socială”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.
Aceste noi discipline vin în ajutorul elevilor, pentru a le stimula creativitatea, competențele de comunicare și comportamentul prosocial.
Ce mesaj transmite Monica Anisie elevilor fără mască: „Riscă să i se scadă nota la purtare”
Ministrul Educației, Monica Anisie, a oferit o „soluție” în cazul în care un elev refuză să poarte masca, la școală. Astfel, i se va scade nota la purtare acelui elev care are un comportament neadecvat în unitatea de învățământ și nu respectă măsurile ce se impun în contextul actual al creșterii numărului cazurilor de coronavirus.
„Dacă un copil nu respectă regulile, trebuie ca profesorul să-i explice că este important să se gândească la pericolul pe care îl realizează față de cei din jurul lui”, a transmis Monica Anisie, într-o declarație de presă de la Ministerul Educației.„Nu avem niște sancțiuni care să vină în defavoarea elevului. În primul și primul rând, noi trebuie să-i spunem că riscă să i se scadă nota la purtare. Știm că având un comportament neadecvat la școală, din punctul acesta de vedere, nerespectând măsurile, riscă să i se scadă nota la purtare”, a continuat ministrul Educației.
Peste 10.000 de părinți cer demisia ministrului Monica Anisie
Peste 10.000 de părinți au semnat o petiție online prin care cer demisia ministrului Educației, Monica Anisie. Cei care au semnat petiția sunt nemulțumiți de modul în care a fost gestionată deschiderea școlilor și cer ca elevii să nu mai poarte măști în interiorul unităților de învățământ.
În această petiție semnată, părinții reclamă faptul că elevii de vârste mici nu pot purta masca între 6 și 8 ore pe zi și își doresc ca aceștia să aibă pauze în care să poate ieși la aer, nu să meargă doar la toaletă și să se întoarcă în clase.