Prima pagină » Actualitate » Noi modificări ale Codului Rutier: Ce trebuie să știe cei ce își împrumută mașina
Noi modificări ale Codului Rutier: Ce trebuie să știe cei ce își împrumută mașina

Noi modificări ale Codului Rutier: Ce trebuie să știe cei ce își împrumută mașina

01 feb. 2022, 12:24,
în Actualitate

Printre noile modificări aduse Codului rutier ce vor intra în vigoare de la sfârşitul lunii februarie, figurează și acordarea de amenzi mai mari pentru șoferii care își împrumută mașina, în special dacă refuză să acorde polițiștilor date despre șoferii de ocazie. Șoferii în cauză pot plăti până la 2.900 lei, fără a avea însă posibilitatea de a achita jumătate din valoarea amenzii în termen de 15 zile.

Aceste modificări vin după ce mai mulți proprietari de mașini au refuzat să dea datele persoanelor cărora le-au împrumutat mașina sau și mai rău, au transmis polițiștilor informații false.

În acest context, ministrul Lucian Bode a subliniat că „toată siguranţa rutieră constituie o problemă gravă” în România, nivelul acesteia fiind semnificativ mai mic faţă de media înregistrată în statele membre ale Uniunii Europene.

Cod Rutier: Noi reguli pentru cei ce îşi împrumută maşina

Ministrul Lucian Bode a menţionat că prin hotărârea Guvernului, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe, regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se modifică şi se completează cu noile prevederi.

Noile schimbări ale Codului rutier menţionează că acum şoferul nu va mai putea avea posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile, ci va trebui să o achite integral. Iar dacă înainte proprietarul unei maşini trebuia să plătească o amendă de circa 652.5 lei în caz de achitare rapidă, acum acesta va trebui să plătească suma de 1.305 lei.

Cu toate acestea, unele persoane declara că ar avea încredere să îi împrumute maşina unui prieten, însă dacă acesta ar săvârşi vreo ilegalitate cu maşina lor, ar colabora cu poliţiştii şi le-ar transmite datele necesare.

„- Am și pățit cu un prieten de familie mai în vârstă care a făcut o boacănă, dar am rezovat-o împreună, povestește un bărbat.

– Dar le-ați spus polițiștilor cine este?

– Da, bineînțeles. Am mers la poliție.”

Ministrul a precizat că dispoziţiile referitoare la contravenţii vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial.

„Această ordonanţă a Guvernului va intra în vigoare la trei zile de la publicare în Monitorul Oficial, fiind pe legea de abilitare a Guvernului în perioada vacanţei parlamentare. Încă o precizare: dispoziţiile referitoare la contravenţii intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe”, a completat ministrul Lucian Bode.

Ce date vor trebui să comunice proprietarii de maşini Poliţiei Rutiere

Pentru a responsabiliza persoanele ce îşi împrumuta maşina, şi în sensul identificării în mod cert a persoanelor care au condus un autovehicul al un moment dat, în cadrul şedinţei de Guvern de joia trecută, s-au stabilit noile norme cu privire la transmiterea datelor de identificare ale şoferului de către proprietarul maşinii.

Noua lege a Codului rutier specifica şi ce date trebuie comunicate în cazul unui control al organelor de poliţie.

„Obligația se consideră îndeplinită dacă proprietarul sau deținătorul mandatat al vehiculului comunică poliției rutiere în termenul stabilit, în cuprinsul solicitării, numele, prenumele, codul numeric personal, datele referitoare la domiciliul respectiv, reședință”, a precizat Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Brigada rutieră din Capitală.

Nici firmele nu vor fi o excepţie de la regulă, astfel că, în cazul în care nu se comunică cine conducea mașina în timp ce, spre exemplu, a trecut pe roșu, amenda poate să ajungă până la suma de 14.500 de lei.

Aceste modificări ale Codului rutier vor fi aplicate de la finalul lunii februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`