Prima pagină » Local » Noi membri în Zona Metropolitană Iași. Patru comune din județul Iași speră să beneficieze de proiecte privind dezvoltarea urbană

Noi membri în Zona Metropolitană Iași. Patru comune din județul Iași speră să beneficieze de proiecte privind dezvoltarea urbană

03 dec. 2022, 02:00,
Adnana Gafton, în Local

Patru comune din județul Iași fac parte din Zona Metropolitană Iași. Primarii comunelor Grajduri, Românești, Țigănași și Voinești speră că vor beneficia de proiectele privind dezvoltarea urbană, educațională și economică, coordonate de ZMI. Transportul în comun realizat de CTP Iași este primul obiectiv ce îl au în vedere edilii celor patru comune

Cele 28 de comune ce fac parte din Zona Metropolitană Iași sunt Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Costuleni, Dobrovăț, Golăiești, Grajduri, Holboca, Lețcani, Miroslava, Mogoșești, Movileni, Popricani, Prisăcani, Rediu, Românești, Scânteia, Schitu Duca, Tomești, Țigănași, Țuțora, Ungheni, Valea Lupului, Victoria și Voinești. Proiectele ZMI presupun dezvoltarea continuă și crearea de oportunități pentru dezvoltarea regiunilor din jurul municipiului Iași. Recent, ZMI a devenit membră METREX, ce este o rețea consacrată de organizații publice, activă din 1996.

drum intr-un sat

Comuna Românești face parte din ZMI

Patru comune din județul Iași au fost incluse în zona metropolitană

Ioan Stegariu

Primarul comunei Românești speră că intrarea în ZMI va facilitatea implentarea proiectelor de dezvoltare urbană în comună

În cadrul adunării generale a ADI Zona Metropolitană Iași, din data de 29 noiembrie 2022, comunele Grajduri, Românești, Țigănași și Voinești au fost incluse în ZMI.

„Din discuțiile ce le-am avut până acum cu colegii mei, primari, una dintre problemele ce sper să se rezolve este gestionarea câinilor vagabonzi la nivelul întregii zone. Multe persoane se plângeau că erau mutați dintr-o comună în alta. Asta nu era o metodă eficientă! Colegii speră că acest aspect va fi rezolvat o dată cu aderarea comunei noastre la Zona Metropolitană Iași.

Ceea ce mă interesează în mod special pe mine și pe locuitorii din comuna Românești este extinderea transportului CTP Iași. Noi facem parte din al doilea inel ce înconjoară orașul. Inițial au fost comunele limitrofe, acum se permite și celorlalte comune ce sunt vecine cu cele din primul inel. Impactul dezvoltării urbane bate la ușă. Având în vedere că acest aspect s-a produs într-un mod haotic, sper să găsim o soluție pentru a facilita circulația mijloacelor de transport pe străzile înguste“, precizează Ioan Stegariu, primarul comunei Românești.

Implementarea transportului CTP Iași în cadrul comunelor ce fac parte din ZMI a dat bătăi de cap administrațiilor locale, din cauza construcțiilor realizate haotic și a drumurilor înguste.

cladire primarie Tiganasi

Comuna Țigănași face parte din Zona Metropolitană Iași

Proiectele de dezvoltare urbană continuă

 Iulian Chirila in costum negru

Iulian Chirilă speră că transportul CTP Iași va ajunge și în comuna Țigănași

Primarii celor patru comune speră ca acestea să fie incluse în obiectivele de investiții privind dezvoltarea urbană a zonei limitrofe municipiului Iași. Transportul CTP Iași, implementarea pistelor pentru biciclete sau investiții în dezvoltarea economică sunt doar câteva din proiectele de care ar putea beneficia și comunele Grajduri, Românești, Țigănași și Voinești.

„Comuna Țigănași face parte, într-un final, din Zona Metropolitană Iași. Sper ca acest lucru să fie benefic pentru noi toți. Sper că și comuna Țigănași va beneficia de toate proiectele ce se desfășoară în cadrul Zonei Metropolitane Iași, cum este cazul transportului în comun, oferit de CTP Iași. Intenția mea este clară, de a dezvolta și ajuta comuna, prin intermediul implementării noilor proiecte“, precizează Iulian Chirilă, primarul comunei Țigănași.

Un alt proiect ZMI privește copiii din comunele membre. Caravana Muzeelor „Prin lumea scriitorilor” este un proiect ce se desfășoară în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, pentru realizarea obiectivului comun celor două instituții: susținerea și promovarea proiectelor culturale. Caravana Muzeelor se adresează, în principal, copiilor din mediul rural al ZMI, cu vârste între 7 și 14 ani.

Patru comune din județul Iași au fost acceptate ca membrii ai ZMI la finalul lunii noiembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *