Prima pagină » Economic Local » Noi măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane în Iași. Gabriel Ciobanu: „Toți porcii vor fi uciși”
Noi măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane în Iași. Gabriel Ciobanu: „Toți porcii vor fi uciși”

Noi măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane în Iași. Gabriel Ciobanu: „Toți porcii vor fi uciși”

01 oct. 2022, 02:00, 4 ,
Raluca Costin în Economic Local

Specialiștii din Iași atrag atenția asupra unor noi măsuri de prevenire a răspândirii pestei porcine africane. Ieșenii trebuie să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă modificări în comportamentul animalelor

Crescătorii de porci din Iași trebuie să respecte o serie de măsuri de prevenire a răspândirii pestei porcine africane. Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași atrag atenția că vor fi făcute demersuri drastice, dacă descoperă că măsurile nu sunt respectate. Astfel, pentru a proteja porcii de PPA, aceștia nu trebuie să intre în adăposturi cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă. Pentru a dezinfecta, la intrarea în adăpost ar trebui pusă o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică.

De asemenea, porcii trebuie crescuți doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curte, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici. Medicii veterinari atrag atenția că animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie. Dacă există vânători care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu trebuie să dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii.

Măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane

Medicii veterinari recomandă fermierilor să nu scoată scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație, să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. De asemenea, nu trebuie folosită în hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi. Nu există semne clare care să indice boala, iar acestea pot fi atribuite și altor boli.

Dar, din experiența medicilor veterinari de până în prezent în legătură cu pesta porcină africană, la porcii bolnavi pot fi observate semne ca moarte rapidă intervenită într-un timp extrem de scurt, temperatură foarte ridicată (40,5-420C) și stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori, cu sânge) și urdori la ochi. Focarele de PPA din gospodăriile ieșenilor au fost închise, însă crește numărul de cazuri la porcii mistreți.

Ieșenii primesc despăgubiri pentru animalele moarte

Ieșenii care suspectează că un porc este bolnav de PPA trebuie să anunțe imediat medical veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial ori Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor la numărul de telefon 0232267502. Toate animalele suspecte trebuie ucise și distruse, conform legislației în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat la prețul de piață al animalelor.

„Toți porcii vor fi uciși, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite. Până acum, au fost plătite sume destul de mari pentru despăgubirile din cauza pestei porcine africane. Este mai bine ca fermierii să raporteze orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raporteze deloc”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

În anul 2021, au fost închise 38 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile ieșenilor. Pesta porcină africană (PPA) a apărut în Iași în urmă cu 2 ani.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024