Prima pagină » Actualitate »  Noi măsuri de relaxare intră în vigoare începând cu data de 1 iunie 2021! Ce ai voie și ce nu ai voie să faci

 Noi măsuri de relaxare intră în vigoare începând cu data de 1 iunie 2021! Ce ai voie și ce nu ai voie să faci

01 iun. 2021, 08:29,
George Cristian în Actualitate

Măsurile de relaxare a restricţiilor, adoptate săptămâna trecută de Guvern, se aplică începând de astăzi, ele vizând, între altele, renunţarea la masca de protecţie în birourile unde lucrează cel mult cinci persoane, toate vaccinate, redeschiderea spaţiilor de joacă şi a piscinelor din interior. Totodată, creşte gradul de ocupare la hotelurile de pe litoral şi numărul de participanţi la evenimentele culturale sau artistice organizate în aer liber.

Începând cu data de 1 iunie, în România intră noi măsuri de relaxare în vigoare. După precedentele măsuri de relaxare luate la data de 15 mai 2021, începând de astăzi, Guvernul a hotărât mai multe schimbări. Vorbim despre faptul că angajaţii nu vor mai fi obligaţi să poarte mască de protecţie la muncă sau creșterea gradului de ocupare la hotelurile de pe litoral.

Alte măsuri vizează şi creşterea numărului de participanţi la evenimentele culturale sau artistice organizate în aer liber, sau redeschiderea spaţiilor de joacă şi a piscinelor în interior.

Noi măsuri de relaxare de la 1 iunie! Ce avem voie să facem

După ce pe data de 15 mai 2021 s-a renunţat la obligativitatea purtării măştii de protecţie la exterior, începând cu data de 1 iunie 2021, angajaţii nu mai sunt obligaţi să poarte mască de protecţie la locul de muncă. Totuşi, vorbim despre faptul că acest lucru va fi opţional doar dacă sunt maxim 5 persoane în birou şi toate sunt vaccinate. De altfel, piscinile şi spaţiile de joacă din interior se vor deschide.

Gradul de ocupaţie la hotelurile de pe litoral va creşte, iar la evenimentele culturale şi de divertisment pot participa cel mult 1.000 de persoane. Totuşi, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate şi declarate imune împotriva COVID-19 (schema completă de vaccinare este trecerea a 10 zile de la rapel.), dar şi pentru persoanele care prezintă un test PCR negativ care să nu fie mai vechi de 72 de ore. sau un test antigen nu mai vechi de 24 de ore. Persoanele care au trecut prin boală pot participa şi ele la eveniment doar dacă se află în perioada de 15 zile de la boală până la un maxim de 90 de zile de la detectarea infecţiei cu COVID-19.

Totodată, creşte numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi care pot circula în grupuri pietonale, de la 6 persoane la 8 persoane.

Câte persoane pot fi prezente la nunți, botezuri sau mese festive

O altă modificare reprezintă participarea unui număr mai mare de persoane la nunţi, botezuri sau mese festive. Vorbi mdespre faptul că la nunţile în spaţii deschise pot participa maxim 70 de persoane iar la interior un maxim de 50 de persoane. Acest lucru va fi posibil dacă incidenţă în localitatea și judeţul în care are loc evenimentul este mai mică sau egală cu 3 infectări la mia de locuitori.

Totuşi, evenimentul se poate ţine şi cu un număr mai mare de participanţi dacă organizatorul îşi asumă responsabilitate și garantează faptul că toţi participanţii pot face dovada vaccinării complete şi este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.

Câte persoane pot participa la evenimente artistice

Pentru concerte, relaxarea prevede participarea a unui număr de participanţi egal cu 70% din capacitatea maximă a spaţiului dacă incidenţă în localitatea sau judeţul în care are loc evenimentul este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori. Această participare este însoţită de obligativitatea de a purta mască de protecţie pe întreg evenimentul.

Organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, este permisă cu participarea unui număr de maximum 70 de persoane în interior şi 200 în exterior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanţare, asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană şi obligativitatea purtării măştii de protecţie.

În plus, este permisă organizarea de conferinţe în spaţii închise, cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanţare şi cu obligativitatea purtării măştii de protecţie.

La competiţiile sportive pot participa suporteri la 25% din capacitatea localitiei

Din această zi, locurile de joacă şi piscinele din interior se vor deschide dar doar cu ocuparea a 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este obligatorie prezentarea unei dovezi de vaccinare completă a însoţitorului copilului care se duce în locul de joacă respectiv. Acesta poate face şi un test PCR dar poate prezenta și dovada că nu au trecut mai mult de 90 de zile de la infectarea cu COVID-19.

De altfel, la competiţiile sportive, la interior şi exterior pot participa un număr de maxim 25% din capacitatea totală a spaţiului doar dacă incidenta este mai mică de 3 la mia de locuitori şi doar dacă persoanele sunt complet vaccinate, fac dovada unui test PCR negativ sau dacă au trecut un minim de 15 zile şi un maxim de 90 de zile de la infectarea cu COVID-19.

De asemenea, funcţionarea sălilor de sport/fitness este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană.

Şi piscinele în spaţii închise îşi reiau activitatea cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

Hotelurile pot primi până la 85% din capacitate

O altă măsură vizează partea HoReCa. Vorbim despre faptul că restaurantele pot fi deschise în intervalul 5:00 – 24:00 la interior cu o capacitate de 70% din maximul admis. De altfel, la hotelurile de pe litoral, capacitatea cazării a crescut până la cel mult 85% din spaţiul total. Administratorul hotelului poate caza la capacitate maximă doar dacă toate persoanele cazate fac dovada vaccinării complete.

În urma deciziei Executivului, este permisă desfăşurarea activităţii în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri, în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Creşte gradul de ocupare, la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor pentru operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *