Noi măsuri de prevenție împotriva febrei aftoase au fost luate de DSVSA Iași. România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național. Fermierii se tem că pot pierde totul din cauza acestei boli
Având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european – patru focare confirmate în Ungaria, șase în Slovacia, precum și un focar notificat în Germania în luna ianuarie –, România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național. Astfel, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a luat măsuri pentru ca fermierii să fie în siguranță.
Noi măsuri de prevenție împotriva febrei aftoase au fost luate de DSVSA Iași
Au fost instituite mai multe restricții, precum interzicerea transporturilor dinspre Ungaria în România de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd, blocarea importurilor din zonele afectate de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și subproduse de origine animală provenite de la biungulate. Puncte de control sanitar-veterinar au fost instituite pe căile de acces dinspre Ungaria, cu participarea medicilor veterinari ANSVSA și structurilor MAI. De asemenea, vor fi realizate inspecții în fermele românești care au importat animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025, inclusiv prelevarea de probe și verificarea stării epidemiologice. Au fost intensificate măsurile de dezinfecție și biosecuritate în ferme și pe mijloacele de transport al animalelor.
Pot fi analizate probe în laboratorul deținut de ANSVSA
DSVSA Iași le transmite fermierilor să evite achiziționarea de animale vii sau produse de origine animală din zone aflate sub restricții, să colaboreze activ cu autoritățile sanitar-veterinare și să respecte toate instrucțiunile transmise de ANSVSA și DSVSA județene, și să notifice de urgență orice suspiciune de boală la animale către medicul veterinar sau Direcția Sanitar Veterinară Iași. Pentru a asigura intervenția promptă în situații de suspiciune clinică, ANSVSA, prin Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), menține în funcțiune Unitatea de Înaltă Biosecuritate Nivel 3 – singurul laborator autorizat din România pentru manipularea virusului febrei aftoase în scop diagnostic, unul dintre cele 15 astfel de laboratoare din Uniunea Europeană. Laboratorul are implementată întreaga metodologie de diagnostic al febrei aftoase, în conformitate cu standardele internaționale, toate metodele fiind acreditate conform SR EN ISO 17025.
Cum se manifestă boala?
Febra aftoasă este o boală infecțioasă acută ce provoacă febră și formarea de vezicule cu lichid pe mucoasele bucale și pe membrele animalelor infectate. Boala este cauzată de un virus cu șapte serotipuri, fiecare având aceleași simptome. Perioada de incubație variază între 24 de ore și zece zile, iar în mod obișnuit, simptomele apar în trei până la șase zile după infecție. Menționăm că, în România, există un Program Național de Supraveghere pentru febra aftoasă, parte a Programului de Supraveghere, Prevenire și Control al Bolilor la Animale, care include supravegherea activă și pasivă a animalelor din efectivele indigene și a celor provenite din comerțul intracomunitar. Noi măsuri de prevenție împotriva febrei aftoase au fost luate de autoritățile sanitar-veterinare Iași.