Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași va face noi investiții pentru a crea confort pacienților care vin în ambulatoriu sau în UPU. În locul celor 7 corturi de așteptare amplasate în incinta spitalului, vor fi aduse 7 containere dotate cu sistem de încălzire. Totodată, ec. Ioan Bârliba a anunțat că spitalul va achiziționa un aparat care va ajuta la triplarea numărului de recoltări de probe pentru testul PCR
Veste bună pentru ieșeni! Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași va înlocui toate cele 7 corturi, amplasate în incinta spitalului, cu 7 containere cu încălzire, pentru sezonul rece. Totodată, unitatea medicală va achiziționa un extractor prin intermediul căruia medicii vor putea tripla numărul de recoltări de probe în vederea testării PCR. În acest moment, la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se pot face, în medie, doar 30 de recoltări pe zi. Pentru că numărul de solicitări este în creștere, spitalul va achiziționa extractorul cu ajutorul căruia numărul de recoltări zilnice se va putea tripla, iar timpii de așteptare a rezultatelor se vor micșora. Ieșenilor li se promite confortul de care au nevoie pentru a putea aștepta rezultatele analizelor.
Ec. Ioan Bârliba: „Pacienții sunt nevoiți să aștepte câteva ore bune pentru a primi rezultatele analizelor, motiv pentru care, iarna, corturile nu ne mai sunt de folos”
De la începutul pandemiei de COVID-19, în incinta Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au fost amplasate 7 corturi pentru triajul pacienților. Pentru că ne apropiem cu pași repezi de începerea sezonului rece, conducerea unității medicale a căutat cele mai bune soluții pentru a crea confort pacienților care se vor adresa spitalului.
„În maximum 3 săptămâni, cele 7 corturi din incinta spitalului vor fi înlocuite de 7 containere dotate cu sistem de încălzire. Pentru că vine sezonul rece, iar pacienții care ni se adresează trebuie să aibă parte de tot confortul, am decis să schimbăm corturile cu aceste containere. În ambulatoriu, dar și în UPU, pacienții sunt nevoiți să aștepte câteva ore bune pentru a primi rezultatele analizelor, motiv pentru care, iarna, corturile nu ne mai sunt de folos”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
Numărul de teste PCR efectuate în UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se va putea tripla în maximum două săptămâni
Zilnic, în ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă, în medie, între 600 și 800 de pacienți. În ceea ce privește adresabilitatea către UPU, conducerea spitalului spune că înregistrează la fiecare 24 de ore între 200 și 250 de pacienți. Dintre aceștia, 50-60 se prezintă cu suspiciune de COVID-19. Zilnic, la UPU se recoltează probele în vederea testării PCR la doar 30 de pacienți, pentru că atât se poate momentan. Pentru că adresabilitatea crește către această direcție, unitatea medicală va achiziționa un extractor care le va permite medicilor să tripleze numărul de recoltări zilnice.
„Vom achiziționa un extractor, o parte a aparatului PCR care va scurta timpii de așteptare a rezultatelor și, totodată, vom putea tripla numărul de recoltări zilnice. Practic, pacienții care ajung în UPU cu simptome specifice infectării cu COVID-19 nu vor mai fi nevoiți să aștepte mult până la aflarea rezultatelor și, mai ales, vom putea servi o mai mare parte a populației”, mai spune ec. Ioan Bârliba.
Ec. Ioan Bârliba: „Pacienții au înțeles importanța programării telefonice”
De pe data de 15 mai, odată cu ridicarea resticțiilor, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-a dublat programul de lucru al angajaților care oferă consultații în ambulatoriu. Astfel, pentru a evita aglomerația și răspândirea coronavirusului, ieșenii se pot programa acum telefonic între orele 7:00-13:00 și 13:30-19:30. Inițial, programul era 7:00-13:00.
„Pacienții au înțeles importanța programării telefonice și, ca drept urmare, foarte puțini se prezintă la spital fără. La Unitatea de Primiri Urgențe se prezintă zilnic între 200 și 250 de pacienți. Dintre aceștia, 20-30 așteaptă rezultatul testului PCR, fiind suspecți de COVID-19. Totodată, în spital, niciun pacient nu se internează dacă este pozitiv la infecția cu coronavirus. De la această situație fac excepție urgențele medicale. Din fericire, nu mai avem niciun cadru medical și niciun pacient internat, infectat cu coronavirus”, încheie ec. Ioan Bârliba.
În urma ordinului de ministru Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a devenit spital suport Covid-19, şi asta pentru că celelalte unităţi medicale nu mai aveau locuri libere pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La Clinica II medicală de la Spitalul Sf. Spiridon s-au pregătit nu mai puţin de 65 de paturi. Decizia a fost luată de urgenţă din cauza situaţiei extrem de tensionate din celelalte unităţi medicale suport Covid-19.
„Clinica II medicală este un pavilion separat de restul spitalului, loc în care până acum îngrijeam pacienţii suspecţi de coronavirus. În urma ordinului de ministru cele 65 de paturi au fost pregătite pentru pacienţii diagnosticaţi pozitiv la infecţia cu coronavirus. Vom încerca să internăm pacienţii asimptomatici şi pacienţii cu forme uşoare care nu reprezintă o agravare”, spune ec Ioan Bârliba.
La această unitate medicală s-au internat până în această dimineaţă, 14 pacienţi cu coronavirus, cu forme uşoare sau asimptomatici