Prima pagină » Local » Noi investiții la Compania de Transport Public din Iași! Sistemul de alimentare cu energie electrică a tramvaielor va fi modernizat – FOTO

Noi investiții la Compania de Transport Public din Iași! Sistemul de alimentare cu energie electrică a tramvaielor va fi modernizat – FOTO

26 feb. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Sunt anunțate investiții la Compania de Transport Public din Iași. Este vorba despre modernizarea sistemului de alimentare cu energie electrică a tramvaielor

Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de modernizare a sistemului de alimentare cu energie electrică a tramvaielor în zona Doi Băieţi – Dancu prin construirea unei reţele de alimentare de tensiune medie şi amplasarea unui post de transformare, unei staţii de redresare şi unei reţele curent continuu pentru alimentare reţea din strada Aurel Vlaicu va fi supus votului spre aprobarea plenului Consiliului Local pe data de 28 februarie 2024.

Noi investiții la Compania de Transport Public din Iaşi! Proiectul aşteaptă aprobarea Consiliului Local

Realizarea proiectului privind „Modernizare sistem de alimentare cu energie electrică a tramvaielor în zona Doi Băieţi-Dancu prin construire rețea alimentare (medie tensiune L.E.S. 20 kV), amplasare post de transformare şi staţie de redresare şi reţea curent continuu pentru alimentare reţea fir contact din strada Aurel Vlaicu” va costa 14,566 milioane de lei, fără TVA.

„În prezent linia de tramvai ce leagă cartierul Tătăraşi de comuna Dancu, cu legături către zona metropolitană, nu are asigurat un nivel corespunzător al tensiunii electrice necesare funcţionării noilor tramvaie achiziţionate, în condiţiile de trafic actuale şi preconizate (5 tramvaie simultan pe traseu). Pe acest tronson în lungime de aproximativ 2.500 metri, au fost finalizate lucrările de reabilitare a căii de rulare şi a firului de contact. Tronsonul Dancu (Abator) este alimentat cu energie electrică din substaţia de redresare numărul 4 care este amplasată pe Calea Chişinăului numărul 4, zona Baza 3, dată în exploatare în 1978, iar tensiunea de 6 kV este asigurată din staţia electrică Bularga, cu alimentarea de rezervă din staţia Tătăraşi, în buclă cu staţia de redresare numărul 2”, sunt informaţiile prezentate în documentele proiectului de hotărâre.

Este important de ştiut faptul că scopul proiectului este promovarea mobilităţii urbane durabile prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic şi modern.

Ce lucrări vor fi executate

Proiectul prevede înlocuirea unui tronson de cablu de 20 kV între intersecţia bulevardul Chimiei – bulevardul Tudor Vladimirescu – staţia Tătăraşi. Cablurile pozate se vor poza cu prioritate pe traseul actual, iar cele existente se vor demonta.

„Traversarea cablurilor a râului Ciric, pe stradela Grădinari (pod Salubris) se va realiza prin montarea acestora pe jgheaburi metalice care se vor fixa pe structura podului. Se va monta o staţie de redresare nouă, de tip container, care va avea o configurație similară cu staţiile de redresare existente. Containerele metalice aferente stației de redresare se vor amplasa pe două fundaţii din beton armat, prefabricate. Prezentul proiect tratează execuţia lucrărilor privind modernizarea instalaţiilor electrice pentru sistemele de medie tensiune, de tracţiune şi de joasă tensiune ce alimentează reţeaua fir contact tramvai”, se mai arată în documentele publicate.

Investiția propusă are un cost total de 17.318.690,61 lei, valoare ce include TVA.

Este important de știut faptul că CTP are nevoie urgent de proiecte de modernizare a infrastructurii, iar în acest sens amintim faptul că în urma valului de ger de la începutul anului 2024 au apărut foarte multe probleme în infrastructura din oraș, iar Compania de Transport Public din Iași nu a reuşit să asigure circulația tramvaielor.

Noi investiții la Compania de Transport Public din Iași. Plenul Consiliului Local se va reuni săptămâna aceasta pentru a supune votului peste 35 de proiecte de hotărâre. Printre acestea, pe ordinea de zi se află și proiectul privind modernizarea sistemului de alimentare cu energie electrică a tramvaielor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`