Prima pagină » National » Noi informații despre incendiul izbucnit la Spitalul Matei Balș: „Sunt două cauze majore”

Noi informații despre incendiul izbucnit la Spitalul Matei Balș: „Sunt două cauze majore”

29 ian. 2021, 18:17,
Bianca Rebegea, în National

Vineri, 29 ianuarie, prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Comisiei de Terapie Intensivă din Ministerul Sănătății, a declarat, la Antena 3, că vinovată pentru incendiul izbucnit la Spitalul Matei Balș din București ar fi o persoană pe nume Acar Păun, iar în aceste momente se încearcă găsirea lui. Cu toate acestea, cauzele sistemice care provoacă aceste probleme  sunt cunoscute la nivel decizional.

„E trist să vedem că se risipeşte atâta energie în a se analiza rolul aerotermei şi ce Acar Păun trebuie să răspundă pentru un caz care nu este izolat. Da, se va descoperi un factor local specific, dar este un şir întreg de tragedii tot mai evident determinate de nişte cauze. Cauzele se cunosc, sunt puse pe hârtie, după tragedia de la Piatra Neamţ, noi, Societatea Romană de AŢI, am înaintat autorităţilor un plan de măsuri şi am arătat că pentru a evita aceste tragedii în serie trebuie să atacăm cauzele sistemice şi să găsim soluţiile şi le-am numit pe aceste cauze şi am propus soluţiile.

Prof. dr. Dorel Săndesc oferă noi informații despre incendiul izbucnit la Matei Balș: „Sunt două cauze majore”

Medicul vorbește despre existența a două cauze majore, care ar fi putut duce la izbucnirea accidentului: reţelele de electricitate şi de gaze medicinale, care sunt depășite și echipamentele, care nu beneficiază toate de contracte de service şi mentenanță.

Sunt două cauze majore. Prima: reţelele de electricitate şi de gaze medicinale sunt depăşite mai ales că în ultima perioadă dotările spitalelor au crescut. O altă cauză este că aceste echipamente nu beneficiază toate de contracte de service şi mantenanta. Este evident că nu putem circula cu maşina fără ITP, atunci cum este posibil să tratăm pacienţii fără echipament cu service şi mantenanta? Arătând cauzele principale am propus şi soluţiile, inclusiv sursa de finanţare. Am făcut o analiza pe plan naţional, 50% din spitale nu au contracte de service şi mantenanta”, a declarat Dorel Săndesc.

Vineri dimineașă, la Spitalul Matei Balș din Capitală a izbucnit un incendiu, în urma căruia au decedat trei bărbați și două femei. Pentru a se salva, unul dintre pacienți a sărit pe geam. Alți câțiva zeci de pacienți au fost evacuați la alte spitale.

Declarația unui martor, despre incendiul izbucnit la Spitalul Matei Balș: „A fost o explozie fără multe flăcări! Se dădeau comenzi scurte!”

Un pacient, internat la un alt pavilion al Institutului „Matei Balș” din București, vorbește despre existența unei explozii puternice.

„A fost o explozie fără multe flăcări, o lumină sau un flash la 20 de metri de unde mă aflu”, a menționat martorul.

Bărbatul a mărturisit că inițial a auzit câteva voci în curtea spitalului, în jurul orei 4.45. Ulterior, a privit pe fereastră și a văzut câteva cadre medicale în curte agitate.

Întrebat dacă a văzut sau nu flăcări, martorul a declarat că infirmierele și asistentele le-au explicat pacienților că a fost o problemă și să stea liniștiți. Fumul intens l-a determinat pe bărbat să închidă geamul, fiindcă acesta devenise înțepător.

„A fost o explozie fără multe flăcări, o lumină sau un flash la 20 de metri de unde mă aflu. În scurt timp au venit cadrele medicale – infirmiere și asistente – au intrat în fiecare salon, ne-au explicat că a fost o problemă, să stăm liniștiți. La un moment dat fumul devenise destul de înțepător, a trebuit să închidem fereastra. A fost fum, dar nu dăunător”, a declarat bărbatul la Digi 24.

Martorul a mai arătat că nu a remarcat „strigăte patetice”.

„Se dădeau comenzi scurte, se vedea că sunt profesioniști”, a mai spus pacientul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *