Membrii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a identificat patru focare de COVID-19 în judeţ, în timpul pandemiei, a declarat, miercuri, 10 iunie 2020, într-o conferinţă de presă, directorul instituţiei, Radu Firăstrău.
Unul dintre cele mai mari focar a fost înregistrat la Centrul pentru tineri cu dizabilităţi de la Păstrăveni, unde au fost testate pozitiv 211 cazuri de infectare, dintre care 128 sunt beneficiari ai centrului, iar restul angajaţi.
Patru focare de coronavirus în Neamț
Un alt focar a fost confirmat la secţia de psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, unde 29 de pacienţi şi 5 cadre medicale au fost depistate cu COVID-19.
De asemenea şi la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” s-au înregistrat 23 cazuri de infectare la pacienţi şi 5 cazuri la cadrele medicale.
Nu în ultimul rând, la Centrul pentru copii „Sancta Maria„, 15 beneficiari şi 9 salariaţi s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus.
În judeţul Neamţ au fost realizate nu mai puţin de 10.661 teste, fiind testate 4.666 persoane, iar numărul total al cazurilor confirmate este de 916.
Dintre totalul cazurilor, 685 sunt vindecate, iar 52 de persoane au decedat.
În prezent sunt 2.634 persoane aflate în izolare şi alte 23 în carantină.
Directorul DSP Neamț: „Pandemia nu a dispărut”
Directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț, Radu Firăstrău, a oferit declarații într-o conferință de presă unde preciza faptul că pandemia de coronavirus nu a dispărut și trebuie în continuare să păstrăm măsurile luate de Guvern.
„Pandemia nu a dispărut, trebuie să păstrăm măsurile luate de Guvern. România a reuşit să limiteze impactul datorită măsurilor corecte, luate la timp, şi a modului în care populaţia a respectat aceste măsuri”, a declarat Radu Firăstrău.
Prefectul George Lazăr a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că reprezentanţii DSP efectuează o analiză pentru a stabili dacă pot fi redeschise secţiile non-COVID din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ.
„Suntem într-o zonă de evaluare a condiţiilor de redeschidere a Spitalului Judeţean. Cazuistica este în scădere, ceea ce ne bucură. Vrem să aducem înapoi către pacienţi secţiile importante din spital, pentru a fi redeschise. Restul spitalelor suport au devenit încărcate ca act medical, dar trebuie să gestionăm atent redeschiderea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ”, a declarat George Lazăr.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ şi Spitalul de Pneumoftiziologie au fost cele care au internat cazurile COVID-19, în timp ce unităţile sanitare de la Roman şi Târgu Neamţ au fost spitale suport pentru pacienţi cu alte afecţiuni.
Focar de coronavirus în Bacău
Un alt focar de COVID-19 înregistrat recent în România este cel de la un centru pentru persoane vârstnice din judeţul Bacău. Au fost diagnosticate cu noul coronavirus nu mai puțin de 27 de cazuri de îmbolnăvire, atât în rândul beneficiarilor, cât și al personalului, a anunțat, luni seara, 8 iunie 2020, Direcţia de Sănătate Publică (DSP).
„La ora actuală există o anchetă epidemiologică în derulare, desfăşurată de către specialiştii din DSP Bacău. Măsurile care au fost dispuse vizează izolarea în secţiile de boli Infecţioase din cadrul unităţilor sanitare sau în alte secţii de specialitate din cadrul Spitalului Municipal Oneşti – spital suport COVID-19, pentru toate cazurile simptomatice atât din rândul personalului de îngrijire, cât şi al beneficiarilor şi monitorizarea clinică zilnică a tuturor persoanelor din cadrul centrului.
Totodată, s-a impus respectarea cu stricteţe a măsurilor de curăţenie, dezinfecţie şi aerisire pentru toate spaţiile din centru, precum şi purtarea echipamentului de protecţie individual corespunzător de către personalul medical şi auxiliar de îngrijire”, se arată în comunicatul de presă al DSP Bacău.
În judeţul Bacău au fost confirmate în total până acum, 545 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.