Prima pagină » National » Noi facilități fiscale propuse de Guvernul României! Bonificații pentru bun-platnici
Noi facilități fiscale propuse de Guvernul României! Bonificații pentru bun-platnici

Noi facilități fiscale propuse de Guvernul României! Bonificații pentru bun-platnici

29 aug. 2024, 23:40,
în National

Guvernul intenționează să reducă cu 30% principalul datoriei pentru contribuabilii care au restanțe la stat și să-i scutească pe aceștia de dobânzi și penalități. În același timp, pentru cei care și-au achitat toate obligațiile fiscale la timp, va oferi o bonificație de 3% din impozitul pe profit plătit, iar pentru microîntreprinderi, o bonificație similară de 3% din impozitul pe venit achitat, conform unor surse citate de Economedia. Aceste măsuri, care au fost agreate în ședința coaliției de guvernare de joi, 29 august, vor fi incluse într-o ordonanță de urgență. Inițial, ordonanța prevedea beneficii mai mici.

Măsurile sunt introduse într-un context de necesitate acută de fonduri la buget, dat fiind că deficitul bugetar a depășit 4% din PIB și ar putea ajunge la peste 7% până la sfârșitul anului.

Pentru a încuraja contribuabilii care și-au plătit taxele la timp, se va introduce un credit fiscal de 3% din valoarea impozitului pe profit plătit, care poate fi utilizat pentru a stinge obligațiile fiscale în următoarele trei perioade fiscale (2025-2028), începând cu anul 2025. Aceeași bonificație va fi acordată și microîntreprinderilor.

Cei care își vor achita datoriile până la 25 noiembrie vor beneficia de anularea accesoriilor

De asemenea, Guvernul propune anularea integrală a dobânzilor și penalităților aferente datoriilor acumulate la buget pentru persoanele juridice, cu condiția ca acestea să își achite obligațiile restante până la 25 noiembrie 2024. Pentru persoanele fizice, se propune anularea a 30% din datorii și 100% din penalități, cu aceeași condiție de plată a restanțelor până la 25 noiembrie 2024.

Anterior, se discuta doar despre iertarea a 85% din dobânzi și penalități.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a confirmat că Ministerul de Finanțe pregătește această soluție, menționând că cei care își vor achita datoriile până la 25 noiembrie vor beneficia de anularea accesoriilor. În plus, cei care și-au plătit datoriile la timp vor primi un bonus fiscal de 3%.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la rândul său, o serie de facilități fiscale, inclusiv o amnistie pentru dobânzi și penalități, pentru cei care își achită arieratele, care au ajuns la 180 de miliarde de lei. El a precizat că firmele care își plătesc datoriile restante către stat vor fi scutite de plata dobânzilor accesorii, iar măsurile vor fi aplicate pentru o perioadă determinată.

„Avem arierate de 180 miliarde lei. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar dacă am colecta arieratele. Normal că nu se pot colecta toate. Gândiți-vă că mai avem evaziune fiscală și gap de TVA de aproape 10 puncte procentuale din PIB. Deci ne-am dus la 18% din PIB pe evaziune și gap de TVA și pe arierate. Dar discuția de bază este cum să oprim investițiile ca să nu avem deficit. Eu cred că este o abordare incorectă. De aceea ministrul Finanțelor, după ce am avut o discuție foarte aplicată pe zona de arierate, a venit cu niște propuneri până la sfârșitul anului pe perioadă limitată. În cazul în care îți plătești aceste arierate, statul român îți scade tot ce înseamnă dobândă accesorie.

Deci plătește-mi banii, baza. La 180 miliarde nu adaug la ea accesoriile. Mai mult, ministrul Finanțelor a venit cu propunerea să dau credit fiscal. Eu, stat, îmi recuperez banii, iei credit fiscal și pe urmă îți urmărești plata. Ai scăpat de dobânzi și de accesorii și mie îmi plătești baza. Adevărat, pe o perioadă limitată. Pentru că altfel creezi o permanență și cei care au plătit consideră că sunt proștii care au plătit și că se fac facilități celor care nu au plătit. Dar e o abordare corectă. Eu ca prim-ministru nu urmăresc să bag oameni în pușcărie, nu sunt procuror, nu sunt judecător. Eu vreau un singur lucru: taxele să le plătim cu toții”, a declarat Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *