Noi episoade de poluare au fost înregistrate în Iași, în luna iulie 2021, fiind 16 depășiri ale indicatorului PM10. Printre cauzele poluării din Iași din luna precedentă se numără traficul auto, mai ales în Podu de Piatră și în zona Bosia – Ungheni, dar și șantierele de construcții din oraș
Au fost înregistrate noi episoade de poluare în luna iulie 2021 la indicatorul particule în suspensie PM10, determinat gravimetric. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, în luna precedentă s-au înregistrat 16 depășiri ale valorii limită zilnice de 50 µg/m3 pentru protecția sănătății umane. Posibilele cauze ale depășirilor înregistrate la indicatorul PM10, potrivit specialiștilor de mediu, sunt emisiile rezultate din traficul auto pe drumul județean 249A, situat în vecinătatea stației de monitorizare a calității aerului, din Bosia – Ungheni.
Alte surse locale de emisii din luna iulie 2021 sunt șantierele de construcții din Iași, lucrările și activitățile din gospodăriile populației din zonă, toate corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților, respectiv calm atmosferic, temperaturi ridicate și inversiune termică. Cele mai multe depășiri ale PM10 înregistrate în luna iulie 2021 au fost la stația din Podu de Piatră și cea din Bosia – Ungheni. În Stația Iași 2 Decebal, poluantul care a definit indicele general de calitate în stația de fond urban este dat de ozon, și nu de indicatorul PM10.
În luna iulie 2021 au fost înregistrate 16 depășiri ale indicatorului PM10, care arată calitatea aerului din Iași
Aceeași situație este și în stația 5 – Tomești, unde poluantul care a definit indicele general de calitate din stația de fond suburban este ozonul. De asemenea, poluantul care a definit indicele general de calitate din stația industrială IS-3 Oancea – Tătărași este NO2. În Iași sunt amplasate șase stații de monitorizare a calității aerului, trei fiind în județul Iași, în comunele Aroneanu, Tomești și în Ungheni. Celelalte trei stații, care sunt gestionate de APM Iași, sunt în Podu de Piatră, Decebal – Cantemir și Oancea – Tătărași.
Datele sunt furnizate de stațiile automate din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului, din județul Iași. Indicele de calitate a aerului a fost moderat în luna iulie 2021. Indicele specific reprezintă un sistem de codificare a concentrațiilor înregistrate pentru fiecare dintre următorii poluanți: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (PM10). Valoarea limită a pulberilor în suspensie este de 50 de microni, pe metru cub. Potrivit specialiștilor de mediu, poluarea din Iași s-a redus semnificativ în ultimii 4 ani.
Firmele din Iași au fost amendate de Garda de Mediu cu amenzi în valoare de 102.000 lei
Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 102.000 de lei firmelor din Iași care nu au respectat legislația. Comisarii au efectuat 46 de controale, atât planificate, cât și neplanificate, realizate în urma sesizărilor depuse de ieșeni. Au fost făcute 34 de controale în domeniul controlului poluării industriale și 12 controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. În urma acestor verificări au fost aplicate 22 de sancțiuni în valoare de 102.000 de lei. Cele mai multe probleme sunt în continuare în domeniul gestionării deșeurilor. Atât persoane juridice, cât și primăriile din Iași au fost sancționate de comisarii de mediu. Numai anul acesta au fost aplicate amenzi mai multor unități administrativ-teritoriale din județul Iași, pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Printre primăriile sancționate în anul 2021 sunt: Țibănești, Țibana, Voinești, Cucuteni, Sirețel, Costuleni, Holboca, Lespezi, Țigănași și Aroneanu.